Dieren, dieren en nog eens dieren!

Dag 6 Swaziland

Vandaag gaan we naar een nieuw land, Swaziland! Bij het verhuurbedrijf hadden we volgens hun allerlei paperassen nodig om het land binnen te komen, nog duur ook… Bij de grens wordt (uiteraard) alleen ons paspoort gevraagd.. Nou ja, in ieder geval gaat het wel lekker snel. Dus we rijden door naar onze super mooie cottage. Echt een huisje voor onszelf met een meeeega uitzicht!’s Avonds zijn we lekker gaan braaien. Gelukkig hebben ze daar een hele mooie omheinde plek voor gemaakt want het waait stevig.

Dag 7 Niks is ook iets..

De volgende dag rustig aan gedaan, voor vandaag staat er lekker niks op de planning. We zijn een rondje gaan lopen, helemaal aan het begin zagen we apen maar verder hebben we niet veel spannends gezien helaas.

Dag 8 St. Lucia

Oh jeej al weer een hele week hebben we er op zitten! Gaat veel te snel! Vandaag rijden we naar St. Lucia wat bijna 300 km is. Er is een deel van de snelweg opgebroken dus de reis gaat minder snel dan gedacht. Gelukkig hebben we niet echt haast en komen we om 14 uur aan bij ons appartement. Er is niemand aanwezig dus we gaan eerst even eten. Later keren we weer terug naar het appartement maar nog steeds niemand aanwezig. Na veel gedoe komt er uiteindelijk eindelijk iemand de deur openen en komen we binnen in een meeeega groot huis. Hier kunnen minstens 10 personen in. Er is een mega groot zwembad (not… ding is echt 2 bij 2 meter..) Maar er is wel een jacuzzi! Deze vullen we dus gauw met warm water… denken we… na een tijdje gaan we kijken hoe ver het bad al gevuld is, helaas is het water inmiddels lauw, de boiler is leeg dus er komt alleen nog koud water uit de kraan… Welkom in Afrika.

Dag 9 iSimangaliso Wetland Park

Vanmorgen hebben we voor de verandering een tour geboekt in het iSimangaliso Wetland Park! Omdat je hier heel veel nijlpaarden hebt en je die over het algemeen vrij weinig vanuit de auto ziet gaan we met een bootje mee. De boot is in ieder geval mooi stil en we zien de nijlpaarden echt van zo’n 3 meter afstand. Nijlpaarden zijn nachtdieren dus overdag liggen ze vooral bij/op elkaar in het “koude” water. Ook zien we nog krokodillen en aapjes. Aapjes hebben we trouwens in het algemeen al wel veel gezien. Bernd wordt er bijna één…

’s Middags hebben we nog even lekker in zee gezwommen en we hadden super geluk want we zagen in de verte walvissen langs zwemmen! Dat komt in dit deel van ZA niet zo heel veel voor zo dicht bij de kust.

Voor de avond hebben we een nighttour geboekt, ook weer in het iSimangaliso Wetland Park. Deze keer over de weg. We krijgen een privé tour (de voordelen van laagseizoen!) in een open jeep. En dat is me toch stervens koud! Aan het begin zei ik nog “ik denk niet dat ik het koud ga krijgen, ik heb zoveel aan”, nou dus wel!
De gids had een lamp en ik kreeg een lamp waarmee we wild moesten spotten. Als je bij dieren in hun ogen schijnt lichten deze op, dus dat is wel makkelijk. We zagen zebra’ s, buffels, hippo’s, antilopen, gnoes en de gids stopte nog omdat hij een kameleon zag! En… onze eerste neushoorn!! Omdat neushoorns nog steeds enorm worden bedreigd zagen ze in sommige delen van het land de hoorn er af zodat de neushoorn niet wordt vermoord. Er zijn helaas nog steeds mensen die geloven dat de hoorn van een neushoorn helende krachten heeft (ik geloof dat het de potentie moet verhogen?). Maar een neushoorn-hoorn is gewoon gemaakt van hetzelfde materiaal als je nagels en je haar…

Het was trouwens erg gaaf om een kudde gnoes zo in het donker te zien. Omdat hun ogen allemaal lichtjes worden ziet het er echt een beetje angstaanjagend uit.

Tip: in de hoofdstraat (McKenzie street) van St. Lucia zitten veel boekingskantoortjes. Wij hebben het geboekt bij het bureau op de hoek, rieten dak met een olifant, heel herkenbaar. Aanrader is om wat prijsvergelijkingen te doen als je daar bent.

Dag 10 Mthatha

Vandaag weer een lange dag rijden voor de boeg. We moeten richting Port Elizabeth. Vandaag hebben we Mthatha op de planning staan om te overnachten. Na een lange dag reizen (9 uren) komen we hier aan en krijg ik een enorme paniekaanval. Mijn hele lichaam trilt en ik kan niet stoppen… Dit kwam omdat ik rijden gewoon niet fijn vind. Over rustige wegen en overzichtelijke snelwegen kan ik het prima aan maar we kwamen nu in Mthatha aan en daar was het mega druk. Overal liepen mensen en er stond een file. Dat geeft mij teveel prikkels en toen ging het even mis. Gelukkig was Bernd bij me en na een uurtje rustig aan doen ging het wel weer… ’s Avonds een gore pizza gegeten waar ik ook nog eens enorme buikpijn van kreeg…

Dag 11 Port Elizabeth

Vandaag dan toch echt naar Port Elizabeth! Dit is nog zo’n 5 uren rijden.. Daar aangekomen zijn we het stadje een beetje gaan verkennen. Conclusie: om de hoek van ons appartement is het het leukst. Dus daar zijn we lekker gaan eten!

Dag 12 Addo Elephant Park

Naar Addo Elephant Park! Addo is een park geworden omdat de boeren in de omgeving teveel last hadden van de olifanten. Ze vernielden hun oogsten. Na jarenlang gestoei hoe ze hier mee om moesten gaan zijn er hekken geplaatst en is er zo een park ontstaan. Inmiddels leven er weer zo’n 500 olifanten en heel veel andere dieren in Addo.

Nog geen 200 meter in het park staan er 3 enorme olifanten op de weg… Zie daar maar eens langs te komen. Deze olifanten zijn echt mega! We hebben nog nooit zulke grote olifanten gezien. De auto voor ons lijkt gewoon klein in vergelijking. Na serieus een uur te hebben gewacht zijn de olifanten net genoeg stapjes opzij gegaan dat we er langs durven….

Wat een super mooi park is dit. We zien nog heel erg veel olifanten, zebra’s, koedoes, wilde zwijnen, stokstaartjes, leeuwen, (giraffes heb je hier niet), en een neushoorn! Deze keer met hoorn!

Helaas staat de neushoorn precies aan het einde van het park, dus bij het hek. Dus op de foto’s lijkt het net alsof we in een dierentuin zijn.

Net als we tegen elkaar zeggen het wel een beetje zat te zijn zien we een leeuw en een leeuwin in het gras liggen. We parkeren onze auto er vlakbij en kunnen ze mooi bekijken. Na een tijdje bedenkt de leeuw dat hij dorst heeft en wil naar de waterdrinkplaats. Daarvoor moet hij langs onze auto, en hoe!!! Op nog geen meter van onze auto af loopt hij langs. Wàt een beest! Wat een poten! Wauw echt fantastisch dit!

Op de terugweg vanuit het park naar ons appartement komen we langs een grote sloppenwijk. Zelfs de elektriciteitsdraden zijn uit de lantaarnpalen getrokken. We krijgen rood licht maar Bernd geeft mooi een dot gas. Er wordt altijd afgeraden als je de enige blanke bent in de wijde omtrek om dan stil te gaan staan dus laten we maar het zekere voor het onzekere nemen.

Bij elke grote stad heb je hier trouwens een sloppenwijk. Zo raar om te zien… Mega villa’s en nog geen 100 meter verder leven ze in een hutje van 2 bij 2 meter. Zou me toch niet zo fijn voelen om hier “rijk” te zijn.

8 gedachten over “Dieren, dieren en nog eens dieren!”

  1. Ronald stroebel. Lemke

    Hi wat mooie reisverslag jee echt veel mee gemaakt geen gore pizza 🍕 nu maar lekker aan de stampot 😂 gr ronald

  2. Je had onze skottelbraai wel kunnen lenen😂😂😂 met je gore pizza🙄🤔.
    Hoe dan ook, jullie beleven mooie dingen. Leuk reisverhaal. Dikke kus

  3. Monique Altena

    Wauw, wauw, wauw, wat een geweldige mooie foto’s! Wat een prachtige beesten, en die olifanten…zo groot! Wel spannend hoor dat zo’n leeuw zo dicht bij je langs loopt, maar wel heel gaaf om te zien! Lekker genieten nog samen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven