Joburg / Panoramaroute / Kruger

Dag 1 Johannesburg

Aankomst in Johannesburg. Na opzich een goede vlucht met enige vertraging kwamen we aan in Zuid-Afrika! Direct de auto opgehaald, wat nog een heel gedoe was want alles wat op de website stond en waar we nog speciaal over gebeld hadden bleek dus weer niet zo te zijn. We hadden geen tweede chauffeur er bij en we mochten niet zomaar Swaziland in. Na heel creatief vertalen (ik moest oplezen wat er in de mail stond maar ik verzon er van alles bij) hadden we toch een tweede chauffeur en gingen ze onze grensdocumenten voor Swaziland toch in orde maken.

Nou, op naar het eerste hotel! Omdat we een gratis upgrade (dat wel!) hadden gekregen voor onze auto hebben we een navigatiesysteem, super handig. Maar… de weg waar wij overheen moesten bleek afgesloten te zijn dus we moesten op eigen houtje maar uitzoeken hoe we er dan kwamen. Omleidingen doen ze hier niet aan. Per ongeluk reden we door een super arm deel van Joburg (koosnaampje) heen. Mensen die onder bruggen hun pot eten moesten koken en daarnaast sliepen. Ik dacht in India al aardig wat armoede te hebben gezien maar dit was nog een graadje erger.

Uiteindelijk ons super schattige hotelletje gevonden. Omdat het nog vroeg was (rond 11 uur) vonden we dat het wel verplicht was om naar het apartheidsmuseum te gaan. Indrukwekkend om te zien maar we waren zo moe dat we echt geen poot meer konden verzetten en zijn we terug naar het hotel gegaan. Daar heerlijk 2 uurtjes geslapen.

Ons hotel bleek ook nog eens in een hele leuke buurt te zitten, 250 meter lopen en we zaten in de straat met allemaal barretjes. SUPER lekker gegeten! Daarna gaan slapen zodat we vroeg op konden om door te rijden naar onze volgende stop.

Dag 2 Naar Graskop

Vandaag naar Graskop. (Geweldige naam he!) Eerst kilometers lange snelweg… We hadden gelezen dat hier erg veel snelheidscontroles zijn dus we hielden ons steeds netjes aan de snelheid. Totdat we staande werden gehouden en direct ook maar een boete kregen. Top. Bleek dat we 92 reden waar je 80 mocht… Terwijl je op de rest van die snelweg (zo’n 350km) de hele tijd 100 of 120 mocht… Zucht.

Vandaag en morgen gaan we de Panoramaroute rijden. Vandaag al de eerste stop. De Lone Creek waterfall. Nou om je te bescheuren, wat een lachertje. Niet de moeite waard. Maar ach, afstrepen kunnen we ‘m wel 😉
Omdat het hier vanaf 18 uur in zo’n 20 minuten pikkedonker wordt zijn we naar ons appartement gereden. Wauw!! Super groot en met open haard!
Eerst een hapje eten, Indiaas, jammie!! Daarna wijntje bij de open haard en slapen..

Dag 3 Panorama Route

Verder de Panoramaroute rijden. Onze eerste stop is Pinnacle Rock. Dit is een soort kloof met vooral een heel mooi uitzicht, stijle rotsen en een puntige rots in het midden.

Gods Window is een erg bekend uitkijkpunt maar wij hoorden dat Wonder View bijna hetzelfde uitzicht heeft en gratis is dus daar zijn we heen gegaan. Wauw. Echt super mooi, zo ver kijken als het oog maar reikt. Vervolgens doorgereden naar de Berlin Falls. Kleine, niet zo’n boeiende waterval. Omdat het al een tijd hier heel droog is zijn de watervallen niet zo spectaculair als ze zouden kunnen zijn. Gauw door naar Bourkes Lucks Potholes. Door de tand des tijds aangetast gesteente waardoor er gaten zijn ontstaan. Wij vonden dit vooral erg leuk omdat we onze eerste baviaan gezien hebben! Omdat er daarna busladingen met schoolkinderen aankwamen zag het letterlijk zwart van de mensen dus door naar de volgende mooie stop. De Drie Rondavals, ook hier weer door het weer aangetast gesteente waardoor er 3 cirkelvormige bergen zijn ontstaan. Vooral het uitzicht is weer prachtig en we zien alvast een voorproefje van de Blyde River, wat onze volgende stop is. De Blyde River Canyon is echt adembenemend mooi. Super mooi uitzicht over de bergen en de rivier.

  
Vlak voor het donker wordt arriveren we in Andover Rest Camp. Hier zullen we 2 nachten in een tent slapen. We laden onze spullen uit en gaan lekker rondom het kampvuur zitten. Nadat we ons diner hebben gegeten (een mega lap vlees en klef broodje en 2 plakjes tomaat (we lusten beide geen tomaat)) gaan we slapen. Creatief als ze waren hebben ze een matras op 2 boxsprings gelegd. Aangezien de boxsprings veel breder zijn dan het matras ligt dit natuurlijk voor geen meter. Dus wij het matras er af getrokken, boxsprings aan de kant…. liggen daar allemaal noten en dierenpoep. Blijkt dus gewoon een eekhoornopslagplaats te zijn! Jakkie! Dus wij verhuizen naar een andere tent, gelukkig was dat wel goed. En gelukkig waren we ook de enige gasten zodat dit kon.

Dag 4 Krugerpark!

Jeej vandaag onze eerste Kruger dag!! Vroeg op (5:50) want om 6 uur zou ons ontbijt klaar staan…. 6:40 uur komt dan eindelijk ons ontbijt. Snel eten en naar de entree! Nog voordat we daadwerkelijk door de entree zijn hebben we al olifanten en zebra’s gezien, dit belooft wat! Zazoe (wie ken hem niet?) komt ons begroeten bij de receptie en nadat we ons ingeschreven en betaald hebben gaan we dan..!
Werkelijk waar, wat een geluk om hier doorheen te mogen en kunnen rijden. We zien nog meer giraffes, zebra’s, veel verschillende bokken en herten, koedoes, olifanten, buffels, gnoes, wrattenzwijnen, een grote hagedis, verschillende vogels (gieren, uil, adelaar, glansspreeuw, zadelbek ooievaar etc.), nijlpaarden, apen, mangoesten, etc.

 
Ik som het nu op alsof het niks is maar we hebben de hele dag vanuit de auto lopen speuren naar dieren. Hèèl erg leuk om te doen maar ook heel vermoeiend. Maar wat fantastisch als je ineens oog in oog met een olifant staat.

Omdat we om 18 uur uit het park moeten zijn houden we de tijd constant in de gaten (Als je dan niet weg bent krijg je een forse boete). Om 16 uur zeggen we tegen elkaar dat we nu langzaamaan naar de uitgang moeten. We hadden de route van tevoren wat bekeken en die was makkelijk te doen…. Maar als we op de bordjes kijken blijken we ineens heel ergens anders te zijn dan we dachten! Shit, we moeten ergens verkeerd zijn gereden want we zitten nu op 140 km van de gate en aangezien je hier maar 40 km/u offroad en 50 km/u onroad mag is dat nogal ver….. Dus wij best wel een beetje erg in paniek en de gaspedaal toch maar wat dieper ingedrukt dan was toegestaan. Onderweg nog wat olifanten laten schrikken maar… om 17:56 waren we bij de gate! Jemig wat een stress… Dat waren echt niet de leukste 2 uren van deze reis..

Bij het hek van onze overnachtingsplek aangekomen blijkt deze ook nog eens dicht te zijn. Nogmaals shit! Wat nu? Het kamp zit echt kilometers verderop dus lopen is geen optie. Uiteindelijk konden we de eigenaar bellen en na 2 lange uren in het pikdonker in de auto wachten gaat de gate open… We waren er beide helemaal af. Wat een rot einde van zo’n fantastische dag.

Omdat het diner gister niet bepaald gezond was en het ontbijt niet bepaald op tijd was eten we vanavond ons ontbijt alvast. Zo kunnen we morgen wat vroeger weg.

Dag 5 Nog een dag krugerpark!

Na een prima nacht zijn we er weer klaar voor om dag nummer 2 door te brengen in het Kruger. We skippen het ontbijt (gister immers al opgegeten) en gaan snel naar het park. Deze keer voordat we door de entree zijn, zien we zelfs al een leeuw!! En vlak daarna een hyena. Wauw! Dit wordt onze geluksdag.
En echt, dat is zo! We zien vandaag bijna alle dieren die we gisteren ook hebben gezien maar nog meer.. Achter de bosjes zit een luipaard ons lui aan te staren.. wij staren lekker terug..

Wanneer we doorrijden belanden we écht in een film. We zien 5 leeuwen die net een prooi hebben gevangen en deze heerlijk aan het wegkauwen zijn. Ondertussen komen er jakhalzen en hyena’s een kijkje nemen of ze ook een hapje mogen… Ook cirkelen er nog een paar aasgieren door de lucht. Wat geweldig om dit met eigen ogen te zien! En zo dichtbij!

Wanneer we de baobab boom toch maar even op de foto willen zetten, meer omdat het moet dan dat we dat boeiend vinden, zien we een jachtluipaard liggen! Even later staat hij op en loopt hij nonchalant onze kant op. Op zo’n 3 meter van onze auto loopt ie langs. Wat een beest!

We hebben gisteren een boekje gekocht met informatie. Daarin staat dat er maar 140 jachtluipaarden voorkomen in het Kruger. Dit geeft aan hoe uniek het is om een jachtluipaard van zo dichtbij te spotten.

Verder hebben we vandaag ook nog struisvogels, bavianen, nijlpaarden en krokodillen (en vast een paar die ik ben vergeten) gezien.

Omdat het rijden en kijken echt enorm intensief is, stoppen we er vandaag om een uur of 16 en rijden we door naar onze accommodatie waar we een duik in het ijskoude zwembad nemen (oké vooruit, Bernd neemt een duik, ik kijk toe)…

20 gedachten over “Joburg / Panoramaroute / Kruger”

  1. Monique Altena

    OMG wat is dit gaaf om te lezen, laat staan hoe jullie je moeten voelen! Wat een onwijs mooie foto’s! Ben best wel een beetje jaloers…..GENIET!!!!

  2. Wat een mooie foto’s van de dieren, echt ontzettend mooi om te zien, lekker genieten hè, ik blijf je wel volgen, echt leuk om te zien. Groetjes Hilda

  3. Vandaag beginnen jullie aan een nieuwe belevenis. Ik wens jullie een goede reis en ik lees mee. Zuid Afrika heb ik met Garmt mogen bezoeken. Ik vond het een leerzame en vooral bijzondere reis vooral ook de problematiek waar je hoe dan ook mee te maken krijgt.

  4. Jeah…..wat een heerlijk vooruitzicht en wat leuk dat we weer mee mogen genieten van jullie reis, ik wens jullie veel voorpret en tot in zuid Afrika 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven