Het Washington Slagbaai National Park op Bonaire

Het Washington Slagbaai National Park bestaat uit een groot en prachtig stuk natuurgebied. In het park zijn veel (bedreigde) diersoorten te vinden. Er zijn veel flamingo’s, papegaaien, parkieten, hagedissen en leguanen te vinden. Maar het is ook een broedplaats voor 4 verschillende zeeschildpadden. Ook kun je snorkelen of duiken in het park, daar zie je onder water allerlei prachtige gekleurde vissen.

Maar dieren zijn niet het enige wat het Washington Slagbaai National Park te bieden heeft. Het park is rijk aan geologisch, historisch en cultureel erfgoed. Denk hierbij aan de vele oude gebouwen bij het strand van Slagbaai, de Malmok vuurtoren en het museum bij de ingang van het park.

Parkingang

Vanaf Kralendijk is het ongeveer een half uur rijden naar de ingang van het park. Om bij het park te komen, rij je altijd door Rincon, wat ten noorden van de stad ligt. De route wordt vanaf Rincon aangegeven door middel van afbeeldingen van groene hagedissen op de lantaarnpalen. Je komt binnen bij het museum. In het museum vind je onder andere informatie over de geschiedenis en de geologie van het park en haar (dierlijke) bewoners.

Het park

Het heuvelachtige terrein van het park beslaat de hele noordkant van Bonaire. Je vind er zoutmeren, cactuswouden, kalksteengrotten, rotsformaties, aloëvelden, zandduinen, blowholes en kalkterrassen.

Opening

Het kan zijn dat het zoveel geregend heeft dat het park tijdelijk gesloten is omdat deze dan ontoegankelijk is. Voorkom dat je voor een dichte poort staat en controleer eerst de Facebook van Bonaire STINAPA of app +599 788 9015 of +599 786 5229.

Het park is iedere dag geopend, behalve op maandag. De openingstijden zijn van 8 tot 17 uur. Maar na 14:30 uur worden er geen nieuwe bezoekers meer binnen gelaten. Om alle schoonheid van het park te komen bewonderen moet je dus op tijd komen. Bij de ingang krijg je een kaart waarop alle populaire plekken staan genoemd. Op deze kaart staan ook de tijden aangegeven waarop je deze plekken verlaten moet hebben om op tijd uit het park te zijn.

Vervoer

Het is niet mogelijk om bij de ingang van het park een voertuig te huren. Regel dit dus vooraf. Bijvoorbeeld op sunnycars.nl. Let er goed op dat je ook daadwerkelijk het park in mag met je gehuurde voertuig, niet elke verhuurmaatschappij staat dit toe.

Het terrein in het park is ruig en de wegen zijn onverhard. De wegen kunnen, met name in het regenseizoen, soms moeilijk begaanbaar zijn. Veel modder en daardoor diepe geulen maken het rijden er niet makkelijker op. Je zult merken dat de maximumsnelheid, wat 25 km per uur is, in veel gevallen niet eens haalbaar is.

Vervoer – Auto

Je leest veel dat je per se met een 4 wheel drive het park in moet. Dit is onjuiste informatie. Het wordt wel erg aangeraden maar met een “4-wielig motorvoertuig” mag het ook gewoon. Maar ik raad je aan wel een jeep, pick-up of andere 4×4 te kiezen, of in ieder geval een hoge auto, met je upje komt je niet ver. Ook wordt aangeraden om een goed reservewiel mee te nemen, een lekke band komt nogal eens voor. Zorg er ook voor dat je voldoende brandstof in je tank hebt. Bedenk daarbij ook dat een hele dag de airco aan veel extra brandstof kost.

Vervoer – Motor, scooter of brommer

Het is niet toegestaan om met een 2-wielig motorvoertuig het park te betreden. Een quad is ook niet toegestaan.

Vervoer – Fiets

Ga je op de fiets het park verkennen, kies dan in ieder geval voor een fiets met meerdere versnellingen en voldoende profiel op de banden. Een bandenplaksetje is ook zeer belangrijk. De dikke stekels van de cactussen prikken een fietsband supergemakkelijk lek.

Autoroutes

Het park biedt twee routes, de lange en de korte route. Beide kunnen per auto of per fiets afgelegd worden. De lange route loopt via de ruige noordoostkust. Door deze route te volgen kom je langs de meeste bezienswaardigheden. De korte route gaat door het hart van het park en komt onder andere langs het startpunt van de beklimming van de Brandaris.

Wanneer je wilt gaan snorkelen of duiken bij Slagbaai kun je het beste de korte route nemen. Het laatste gedeelte van beide routes is hetzelfde.

Fietsroutes

Het Washington Slagbaai National Park leent zich zeer goed voor een mooie mountainbiketocht. Het park kent één afwisselende fietsroute van 34 kilometer. Besef je goed dat dit een pittige tocht is, ga niet zomaar op pad en neem voldoende drinken en eten mee. Een goede conditie is een must.

Wandelroutes

Het park beschikt over vier gevarieerde wandelroutes. Ben je hier één keer op vakantie dan zou ik zeker voor de lange autoroute kiezen en daarnaast nog een of meer van de wandelroutes. De vier routes zijn: een vlakke wandelroute (Lagadishi walking trail), een klimroute naar het hoogste punt van het eiland (Brandaris klimroute) en een tweede klimroute (Kasikunda climbing trail) en een wat kortere route (Oliba Trail).

Wat meenemen?

In het Washington Slagbaai National Park is niets te koop. Het is echt back to basic, want er is zelfs niet overal bereik. Neem dus zelf eten, drinken en toiletpapier mee. En bedenk: liever te veel water mee dan te weinig. Er zijn bepaalde plekken waar je heerlijk kunt picknicken.

Vergeet ook zeker je zwemkleding, je duikbril en snorkel en je handdoek niet. Hou er rekening mee dat er lang niet altijd een plek is waar je je kunt omkleden. Alleen bij Slagbaai en achter de ingang, bij het museum, heb je een toiletgebouw.

Ook al zit je hoogstwaarschijnlijk het grootste gedeelte van de dag in de auto. Zonnebrandcréme zul je ook nodig hebben. Grote kans dat jij namelijk lekker met je ramen open rijdt om alles goed te kunnen zien.

Wil je vogels spotten? Dan is het handig om ook een goede verrekijker mee te nemen. De beste plekken om vogels te spotten zijn Pos Mangel en de uitkijktoren, vlak nadat je Slagbaai bent gepasseerd.

Wil je de Brandaris, het hoogste punt van Bonaire, gaan beklimmen? Vergeet dan niet om stevige schoenen mee te nemen. Sandalen en slippers wordt zeer afgeraden (denk weer aan die stekels van de cactussen). Ook wordt afgeraden om na 12 uur met deze klim te beginnen.

Bonaire

Kosten

Voordat je naar het Washington Slagbaai National Park gaat, of wil zwemmen, snorkelen of duiken, dien je een STINAPA te kopen. De zee rondom Bonaire behoort tot het Bonaire National Marine Park. Dit park wordt beschermd door de organisatie die STINAPA heet. Zij zorgen voor het leven in en rondom de zee. In mijn ogen erg belangrijk, er sterft al genoeg koraal door (onwetende) toeristen.

Een STINAPA had je tot 2023 in twee verschillende soorten “Nature Tags”, een ronde en een vierkante. De ronde tag (round dive tag) ($40) was voor duikers. Als duiker was je verplicht deze tag aan je duikvest vast te maken. De tie-wrap kreeg je erbij. Helaas is het sinds begin 2023 verboden om te duiken bij het Washington Slagbaai National Park omdat er een koraalziekte (zie hieronder) is uitgebroken.  

De vierkante tag (square nature tag) ($25) had je nodig voor alle andere wateractiviteiten. Als je dus niet van plan was om te gaan duiken en niet naar het WSNP ging, maar bijvoorbeeld wel wou gaan zwemmen en snorkelen, dan kocht je deze tag.

De tag kun je geprint of op je mobiel bij de hand hebben. Laat deze dus bijvoorbeeld in je auto of scooter liggen maar neem hem wel mee als je het park in wilt. Dan moet je ook een identiteitsbewijs bij je hebben.

Een STINAPA is altijd een kalenderjaar geldig, lang genoeg dus voor je hele vakantie. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, behalve als je het WSNP in wilt. Koop hier je STINAPA. Momenteel is dus alleen de Round Tag beschikbaar.

Koraalziekte – Stony Coral Tissue Loss Disease

Dan een minder leuk bericht. Begin 2023 is er Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD), een ernstige koraalziekte uitgebroken op Bonaire. Zoals de naam al zegt tast deze ziekte harde (steen-)koralen aan. Een aangetast koraal verliest zijn kleur en sterft binnen enkele dagen. Sinds de uitbraak zijn grote delen van de het rif al ernstig beschadigd en zelfs afgestorven. Om verdere verspreiding te voorkomen, mag er tot nader order niet worden gedoken in het Washington Slagbaai National Park.

Snorkelen is gelukkig nog wel toegestaan. Om te voorkomen dat snorkelaars SCTLD verspreiden, moet alle snorkeluitrusting bij de ingang van het park gedesinfecteerd worden. De rangers leggen je uit hoe dat moet. Ook natte zwemkleding moet gedesinfecteerd worden.

Tips

  • Koop je toegangsticket online. Doe dat hier.
  • Zorg dat je vroeg vertrekt. Het park is open op dinsdag t/m zondag van 8 tot 17 uur. Na 14:30 uur kun je het park niet meer in.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Er is echt niets te koop in het park.

Scroll naar boven