Tips voor je vakantie naar Bonaire

Wanneer je naar Bonaire gaat, ga je sowieso een prachtige vakantie tegemoet. Ga vooral genieten van al het moois wat het eiland te bieden heeft. Lees onderstaande vooraf even door om niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Huur een vervoersmiddel

Om ook daadwerkelijk wat van het eiland te zien is het huren van een auto of scooter wel echt een must. Wil je ook naar het Washington Slagbaai National Park dan is het verstandig om (een hoge) auto te huren, met een scooter mag je niet naar binnen. Je kunt natuurlijk ook voor 1 dag een auto huren om het park te bezichtigen. Doe dit wel vooraf, het is niet mogelijk om bij de ingang van het park een voertuig te huren. Bijvoorbeeld op sunnycars.nl. Let er goed op dat je ook daadwerkelijk het park in mag met je gehuurde voertuig, niet elke verhuurmaatschappij staat dit toe.

Lees hier alles over het Washington Slagbaai National Park.

Ik raad aan om voor de rest van de vakantie een scooter te huren. Parkeren gaat makkelijker, je bent dichter bij de natuur en het is gewoon fantastisch! Een bekende verhuurmaatschappij is Scooters Bonaire, middenin Kralendijk.

Bonaire - Route 1000 steps

Koop een STINAPA

Als je bij Bonaire wilt zwemmen, snorkelen of duiken, dien je een STINAPA te kopen. De zee rondom Bonaire behoort tot het Bonaire National Marine Park. Dit park wordt beschermd door de organisatie die STINAPA heet. Zij zorgen voor het leven in en rondom de zee. In mijn ogen erg belangrijk, er sterft al genoeg koraal door (onwetende) toeristen.

STINAPA heeft ook als doel om het Washington Slagbaai National Park in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Hiertoe worden allerlei initiatieven ontplooid waaronder het herbeplanten van duizenden inheemse boomsoorten in het park. STINAPA Bonaire maakt onderdeel uit van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). De DCNA is een organisatie zonder winstoogmerk, die is opgericht om de kwetsbare en unieke natuur te beschermen op de eilanden Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Sinds het begin van 2023 bestaat er nog 1 soort STINAPA-tag. Een STINAPA-tag is altijd een kalenderjaar geldig, lang genoeg dus voor je hele vakantie. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, behalve als je het WSNP in wilt. Koop hier je STINAPA-tag.

De tag kun je geprint of op je mobiel bij de hand hebben. Laat deze dus bijvoorbeeld in je auto of scooter liggen maar neem hem wel mee als je het WSNP in wilt. Dan moet je ook een identiteitsbewijs bij je hebben.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Bonaire is de Amerikaanse dollar. Vrijwel alle pinpassen en creditcards worden geaccepteerd.

Als je bij een pinautomaat geld opneemt, worden hiervoor transactiekosten berekend. Deze worden tijdens het pinnen aangegeven. De transactiekosten voor creditcards zijn over het algemeen hoger dan bij pinpassen. Maar voor beide zijn dit echt hoge bedragen! Ga dus niet steeds kleine beetjes pinnen, want elke keer komen deze transactiekosten er overheen. Het is verstandig om je hotel, restaurants en dergelijke te pinnen en een kleine hoeveelheid cash geld op zak te hebben. Zet je pinpas wel even op “wereld”.

Markten

Boerenmarkt

De ‘Kriabon Marshe di Kunukero’ (boerenmarkt van Kriabon) is een markt waar je vers fruit (mango’s, papaja’s etc.) en groentes (tomaten, komkommers, aubergines, pepers, spinazie etc.) kunt kopen die op het platteland (kunuku) van Bonaire zijn verbouwd. Groente en fruit moet verder allemaal geïmporteerd worden, dat is dus vrij kostbaar. Wil je de kosten van je vakantie een beetje drukken, kun je dat op deze manier doen.

Wanneer?
Iedere eerste zaterdag van de maand. Van 8 tot 13 uur.
Waar?
Op het terrein van Kriabon (dit is naast de Aquamarin basisschool en het ABVO-gebouw) in Kralendijk.

Go Green Farmers Market

De ‘Go Green Farmers Market’ is een markt waar je natuurproducten, verse groentes en -fruit kunt kopen die op Bonaire zelf verbouwd zijn.

Wanneer?
Iedere laatste zaterdag van de maand
Waar?
Kaya Libertador Simon Bolivar 9 in Kralendijk.

Vismarkt

De Plasa Machi Mimi (vismarktgebouwtje) is een gebouwtje in de haven van Kralendijk. Vroeger werd er vis verhandeld in het pittoreske marktgebouw. Tegenwoordig verhandelen Venezolaanse kooplui daar voornamelijk verse groenten en fruit.

Wanneer?
Iedere dag geopend.
Waar?
Haven van Kralendijk.

Kunstmarkt / toeristenmarkt

Het cruisetoerisme heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen op Bonaire. Honderdduizenden toeristen bezoeken jaarlijks op deze manier het Caribische eiland. In het centrum van Kralendijk is speciaal voor de cruisetoeristen een mega toeristische maar gezellige markt ontstaan. Als de grote cruiseschepen Kralendijk aandoen gaat de markt open en is er van alles te koop. Denk aan handgemaakte items zoals juwelen, schilderijen, drijfhoutkunst maar ook souvenirs als t-shirts, zeepjes en Bonairiaans zeezout. Uiteraard vind je er ook drankjes en lekkere (lokale) snacks. Als er een cruiseschip met meer dan 1200 passagiers in de haven ligt, wordt het centrum van Kralendijk afgesloten voor verkeer. Dit wordt gedaan om een betere service te kunnen bieden.

Wanneer?
Kijk hier voor een actueel overzicht.
Waar?
Wilhelminapark (Plaza Reina Wilhelmina / rechts van de Noordpier) in Kralendijk.

Scroll naar boven