De mooiste stranden en beste snorkelplekken van Bonaire

Op Bonaire is het eigenlijk altijd rond de 30 graden. Ideaal dus om een lekkere duik in zee te nemen. Dit prachtige eiland staat bekend om de vele duik- en snorkelspots. Enorm veel vissen en zelfs schildpadden zal je gegarandeerd tegenkomen. Bonaire kent veel koraalstranden, niet ideaal om lekker op je handdoekje te gaan liggen. Maar na goed zoeken (of het lezen van dit artikel) weet jij precies waar de zandstranden te vinden zijn. Hoe dan ook, Bonaire is altijd fantastisch mooi.

Herkennen

Op heel Bonaire zal je ze tegenkomen, felgele stenen met een naam er op. Elk strand, duik- of snorkelspot is direct te herkennen aan deze gele stenen, waar de naam van de spot op staat.

Bonaire

Je bent gewaarschuwd

Pas overal op voor zee-egels of zee-appels. Wanneer je hierin gaat staan zal je dit zeker voelen. Ik raad je dan ook aan altijd flippers of waterschoenen te dragen. Op veel stranden zal je dezelfde geel geverfde stenen zoals ik hierboven noemde, met “entry” erop tegenkomen. Aangeraden wordt om daar de zee in te gaan. Door stenen, koraal, zee-egels en -appels en de stroming is het vaak een goed idee om dit ook daadwerkelijk te doen.

STINAPA

Voordat je naar het Washington Slagbaai National Park gaat, of wil zwemmen, snorkelen of duiken, dien je een STINAPA te kopen. De zee rondom Bonaire behoort tot het Bonaire National Marine Park. Dit park wordt beschermd door de organisatie die STINAPA heet. Zij zorgen voor het leven in en rondom de zee. In mijn ogen erg belangrijk, er sterft al genoeg koraal door (onwetende) toeristen.

Een STINAPA heb je in twee verschillende soorten “Nature Tags”, een ronde en een vierkante. De ronde tag (round dive tag) ($45) is voor duikers. Als duiker ben je verplicht deze tag aan je duikvest vast te maken. De tie-wrap krijg je erbij. Maar als je ook naar het WSNP wilt heb je ook deze tag nodig.

De vierkante tag (square nature tag) ($25) heb je nodig voor alle andere wateractiviteiten. Als je dus niet van plan bent om te gaan duiken en niet naar het WSNP wilt, maar bijvoorbeeld wel wilt gaan zwemmen en snorkelen, koop dan deze tag. Deze kun je geprint of op je mobiel bij de hand hebben. Laat deze dus bijvoorbeeld in je auto of scooter liggen.

Een STINAPA is altijd een jaar geldig, lang genoeg dus voor je hele vakantie. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, behalve als je het WSNP in wilt. Koop hier je STINAPA.

De stranden

1000 steps

Naar mijn mening één van de prachtigste duik- en snorkelplekken van heel Bonaire. De weg er heen, Queen’s Highway, is al fantastisch om te rijden. Sla deze bochtige weg langs de kust dan ook absoluut niet over tijdens je verblijf op Bonaire. De trap van 1000 steps bestaat niet echt uit 1000 treden, slechts 73. Maar wanneer je met je duikuitrusting deze 73 treden omhoog moet, kan dit voelen als wel 1000 treden, vandaar de naam. Wanneer je deze trap afdaalt kom je op een koraalstrand. Mijn tip is om beneden naar links te gaan en te lopen tot je niet verder kunt. Hier kun je makkelijk de zee in en heb je grote kans om schildpadden te zien!

Bonaire

Zoutpier

Toen wij hier waren hebben we denk ik pech gehad, wij hebben hier niet veel bijzonders gezien. Tijdens ons verblijf waaide het vaak ook iets harder dan gemiddeld, dan is het water wat troebeler. Toch lees ik hier veel goede verhalen over. Normaal gesproken zie je hier grote scholen vis en onder het platform van de pier schuilen Barracuda’s en Tarpons.

Ook de weg naar de zoutpier is weer fantastisch om te rijden. Je kun hier ook gaan snorkelen tijdens je “rondje zuid“. Op deze plek ligt de loopband in het water, waarover het zout vervoerd wordt om in te laden bij de schepen. Wanneer er een schip ligt mag je hier uit veiligheidsoverwegingen niet zwemmen. Handig is dat je hier je auto direct aan het water kan parkeren. Terwijl wij zagen dat bijna iedereen aan de rechterkant van de pier het water betreedt, vonden wij het veel gemakkelijker om in het water te komen aan de linkerkant van de pier, hier ook weer bij de gele steen met “entry”.

Pink Beach

Pink Beach heet nog steeds Pink Beach, hoewel het sinds 1999 helaas niet meer “pink” is. Omdat er toen een grote storm over Bonaire raasde. Daarvoor kleurde het zand hier roze door de kapotte schelpen en de rode koralen die hier aanspoelden. Toch is het nog steeds een mooi zandstrand om even het water in te duiken.

Klein Bonaire

Net als bij Curaçao ligt er ook voor de kust van Bonaire een prachtig eiland, Klein Bonaire genaamd. Met de watertaxi (kost ongeveer $20) ben je in een mum van tijd aan de overkant. Verwacht hier geen luxe, sterker nog, er is hier niets aanwezig. Neem dus zelf een flinke voorraad water, eten en zonnebrand mee. Wanneer je op Klein Bonaire aankomt, ben je op No Name Beach. Het eiland is omringd door koraalrif, wat dit een prachtige bestemming maakt om te snorkelen of duiken.

Te Amo Beach

Ook dit was één van onze favoriete stranden. Vooral omdat dit één van de weinige zandstranden is op Bonaire waar je lekker kunt liggen. In het weekend kan het hier wel erg druk zijn dus ik raad je aan om hier vooral doordeweeks heen te gaan. Er staan 2 foodtrucks, dus je eigen eten en drinken meenemen hoeft niet. Ik raad je ook zeker aan om een lekkere burger te bestellen bij de rode foodtruck, zie foto. Snorkelen is hier leuk, maar niet zo fantastisch als op de meeste andere plekken. Dit strand bezoek je meer om lekker te zonnebaden. Te Amo Beach ligt direct naast het vliegveld, maar daar heb je eigenlijk geen last van. Denk er wel om dat je niet direct naast de opslag gaat liggen, dit stinkt enorm!

Bonaire

Wayaka II in Washington Slagbaai

Ook hier weer de herkenbare felgele steen. Klim hier het trappetje af en betreed het piepkleine zandstrandje. Denk er om je spullen hoog en droog te leggen want al lijkt het misschien niet zo, de zee rijkt tot aan de rotsen en voor je het weet liggen al je spullen in het water. Het strand loopt vrij geleidelijk af dus het is hier makkelijk in het water te komen. Ga hier ook absoluut even snorkelen! Al snorkelend tussen de rotsen door zie je heel erg veel verschillende vissen, het lijkt haast wel een aquarium. Je ziet onder andere papegaaivissen, koffervisjes (die vind ik zo leuk!) en Franse keizervissen. Wij zagen zelfs een supermooie gekleurde kreeft!

Bonaire   Bonaire

Playa Frans

Wil je eens wat anders dan anders? Rijdt dan naar Playa Frans. Omdat Playa Frans erg afgelegen ligt zal je hier minder, of als je geluk hebt zelfs niemand, toeristen tegenkomen. In “rondje noord” heb ik precies uitgelegd hoe je hier komt.

Stranden op een rij

Locatie Zwemmen Snorkelen Duiken Soort strand
Boca Bartol In WSNP  Nee Nee Ja (ervaren) Rots
Playa Bengé In WSNP Ja Ja Ja Koraal
Playa Funchi In WSNP Ja Ja Ja (ervaren) Zand en koraal
Wayaka 1 & 2 & 3 In WSNP Ja Ja Ja Zand
Playa Chikitu In WSNP Verboden Verboden Verboden Zand
Boca Kokolishi In WSNP Nee Nee Nee  Rots
Boca Slagbaai In WSNP Ja Ja Ja  Zand
No Name Beach Klein Bonaire Ja Ja Ja Zand
Playa Frans Westkust – noord*** Ja Ja Ja Koraal
1000 Steps Beach Westkust – midden*** Ja Ja Ja Koraal
Seven Body Beach Westkust – midden Ja Ja Ja Zand en koraal
Playa Lechi Westkust – midden Ja Ja Ja Zand
Eden Beach Westkust – midden -Hoort bij resort Ja Ja Ja Zand
Harbour Village Beach Westkust – midden – Hoort bij resort Ja Ja Ja Zand
Delfins Beach Westkust – midden – Hoort bij resort Ja Ja Ja Zand
Eighteen Palms Beach (Plaza Beach) Westkust – midden – Hoort bij resort Ja Ja Ja Zand
Chachacha Beach (Playa Pàriba) Westkust – midden Ja Ja Ja Zand
Flamingo Beach Westkust – midden – Hoort bij resort  Ja Ja Ja Zand
Te Amo (Beach) Westkust – midden** Ja Ja Ja Zand
Donkey’s Beach (Playa Palu di Mangel) Westkust – midden  Ja Ja Ja Zand en koraal
Bachelor’s Beach (Playa Machete) Westkust – midden Ja Ja Ja Geen
Chogogo Beach Westkust – midden – Hoort bij resort Ja Ja Ja Zand
Pink Beach Westkust – midden – EEG Boulevard** Ja Ja Ja Zand en koraal
Kite Beach (Atlantis) Westkust – midden – EEG Boulevard Ja Ja Ja Zand en koraal
Playa Grandi Oostkust -noord  Nee Nee Nee Koraal
Sorobon Beach Oostkust – zuid** Ja Ja Nee Zand
Kontiki Beach Oostkust – zuid Ja Ja Nee Zand en koraal
Lac Cai Beach Oostkust – zuid** Ja Ja Nee Zand en koraal

* in Washington Slagbaai Nationaal Park
** zie rondje zuid
*** zie rondje noord

Boca Kokolishi
Boca Kokolishi
Scroll naar boven