Wat kun je allemaal doen en zien op Bonaire?

Bonaire is niet heel groot, toch is er genoeg te doen voor een heerlijke vakantie. Uiteraard kom je naar Bonaire voor zon, zee en strand. Dus zwemmen, snorkelen en/of duiken zullen zeker op je to-do lijstje staan. Een beschrijving van de mooiste snorkel en duikplekken vind je hier. Ook in “Rondje Noord” en “Rondje Zuid” heb ik al veel leuke activiteiten beschreven. Maar mocht dat nog niet genoeg zijn, dan zou je ook onderstaande activiteiten kunnen doen.

Verken Kralendijk

Slenter langs de kleurrijke huizen aan de Kaya Grandi. Moe en hongerig van het slenteren? Aan de promenade Kaya J.N.E. Craane vindt je heel veel gezellige cafe’s en terrasjes, al dan niet aan de waterkant. Neem na het eten geen toetje maar ga naar Gio voor een overheerlijk ijsje.

Kajakken door de mangrovebossen

In het zuidoosten van Bonaire bij Lac Bay kun je prachtig kajakken in het mangrovebos. Wanneer je hier rondpeddelt en je je beseft dat deze mangrovebossen meer dan 850 jaar oud zijn, waan je je toch een beetje in een sprookje. Het beschermde natuurgebied Bonaire Marine Park, waartoe de mangrovebossen behoren, is het thuis van vele exotische vogels. Dus met een beetje geluk leg je die onderweg ook nog op camera vast! Bang dat je telefoon nat wordt tijdens het kajakken? Gebruik dan dit waterdichte hoesje om je telefoon tegen water te beschermen. Wil je een camera mee? Dan raad ik je aan een dry bag mee te nemen, deze heb je in veel verschillende formaten: 5 liter10 liter30 liter40 liter en 60 liter. Maar met een GoPro 9 hoef je niet bang te zijn dat deze nat wordt, deze GoPro is namelijk waterbestendig.

Neem tijdens je kajaktocht ook zeker je duikbril en snorkel mee, want je kunt ook de kajak even verlaten om de onderwaterwereld te bewonderen. Dit raad ik je zeker aan om te doen! Ook hierbij is die GoPro dan weer zeer welkom. Tussen de wortels van de mangrove zwemmen veel babykoraalvisjes en als je geluk hebt zelfs schildpadden.

Lac bay – Cai

Klaar met snorkelen? Ga dan nog even naar Cai, het noordelijkste puntje van Lac Bay. Vooral in de weekenden is het hier gezellig druk met allemaal locals die aan het barbecueën zijn. Sowieso is het leuk om hier even rond te kijken. Heb je die enorme bergen met karkó-schelpen al gezien?

Bonaire

Hiken door Washington Slagbaai National park

Vanaf Kralendijk rijd je in drie kwartier naar het Washington Slagbaai NP. Dit natuurgebied is 6000 hectare groot en ideaal voor natuur- en wandelliefhebbers. Aan de oostkust heb je de Lagadishi wandelroute, je komt langs blauwe baaien en ruige rotsformaties en enorme cactussen. Ondertussen spot je vele leguanen en hagedissen. Ook een leuke wandelroute is de beklimming van de Brandaris, de hoogste berg van Bonaire. Volg de groene pijlen en kijk vanaf 241 meter hoogte over het gehele eiland.

Met de auto door Washington Slagbaai National Park

Ga je liever met de auto of jeep? Ook dan zie je veel moois. Vaak hoor je dat je alleen met een four wheel drive het park in mag, dit is niet waar. Je mag alleen met een voertuig met 4 wielen, dus geen scooter of brommer. Wel is het belangrijk dat je niet met een “gewone” auto het park betreed als het net heeft geregend. Ook zou ik je niet aanraden om met een klein autootje (zoals een Kia Picanto) het park in te gaan, tenzij je er erg van houdt om enorm geklutst het park weer uit te komen…

Bij de poort kun je kiezen voor de lange of voor de korte route. Ook krijg je een plattegrond mee zodat je precies kunt zien waar je bent en wat je nog tegoed hebt. Hierop kun je ook zien waar je de flamingo’s kunt spotten en waar bijvoorbeeld Slagbaai is.

Vergeet je zonnebrand, zwemkleding, handdoek, fototoestel en verrekijker niet. Al rondrijdend kom je de mooiste (zwem)plekjes en dieren tegen. Heb jij al een flamingo van dichtbij op de foto gezet? Of een leguaan?

Wanneer je door Washington Slagbaai NP rijdt kom je vanzelf uit bij Boca Slagbaai. Dit is zeker weten het meest gefotografeerde strand van Bonaire. Hier kun je ook een sprong wagen vanaf een 7 meter hoge klif. Spannend!

Fietsen over Bonaire

Uiteraard kun je alles met de auto of met de scooter doen. Maar ben je iets sportiever aangelegd, dan is fietsen ook een super leuke optie! Zo zie je nóg meer. Wist je dat Bonaire meer dan 300 kilometer fietsroutes heeft? Onverharde wegen of geitenpaadjes, de blauwgeverfde stenen wijzen jou de juiste route. Dit is naast wandelen de meest duurzame manier om Bonaire te ontdekken.

Bekijk het Gotomeer

Eigenlijk ligt het Gotomeer in het Washington Slaagbaai NP, maar omdat dit helemaal aan de rand is kun je dit ook zien zonder in het NP te zijn. Het Gotomeer is het grootste zoutwatermeer van Bonaire. Het is een van de belangrijkste voedselplekken voor onder andere flamingo’s en pelikanen. Flamingo’s zul je ook zeker zien!

Na een prachtig maar bochtig weggetje kom je bij een parkeerplaats. Stop hier even om van het verbluffende uitzicht te genieten. Je kunt nog een stukje naar boven lopen. Vergeet niet om hier foto’s te maken. Als je een goede zoomcamera hebt kun je hier alvast een paar flamingo’s op de foto zetten, maar de kans is heel groot dat je ze later van dichterbij zult zien.

Na het verlaten van de parkeerplaats sla je rechtsaf en rijd je naar beneden, naar het Gotomeer. Je rijdt direct langs het water. Zet je auto (of scooter, of fiets) even stil en geniet van de rust. Nou je toch stil staat, neem ook even wat mooie foto’s. Probeer uiteraard de dieren niet te storen.

Bonaire
Bonaire - Gotomeer

Seru Lagru

Seru Lagru betekent “Grote Heuvel”. Dit is een mooi uitkijkpunt over Bonaire. Het geeft een prachtig panoramische uitzicht over Bonaire en is zeker de moeite waard. Klik hier voor de Google Maps locatie.

Andere uitkijkpunten zijn:
Kaya Para Mira – Klik hier voor de Google Maps locatie
Alta Mira Unjo – Klik hier voor de Google Maps locatie
Gotomeer – zie hierboven – Klik hier voor de Google Maps locatie
Altamira Ujo – Klik hier voor de Google Maps locatie
Brandaris – Klik hier voor de Google Maps locatie

Bonaire

Ghost hotel Esmeralda

In het verlaten hotel Esmeralda, lokaal het ghost hotel genoemd, vind je veel graffitikunst. Omdat het een verlaten hotel is, hangt er een mysterieuze sfeer. Het gerucht gaat dat de beruchte drugsbaron Pablo Escobar de opdracht gaf tot het bouwen van hotel Esmeralda, of dit waar is…. Het bezoeken van het hotel is in ieder geval echt een aanrader!
Klik hier voor de Google Maps locatie.

Scroll naar boven