Wat is er te doen op Tenerife?

Tenerife is een van de Canarische Eilanden en in mijn beleving de mooiste. Met z’n prachtige vulkaan del Teide en misschien nog wel mooiere dorpjes als Masca en Los Gigantes kun je je hier uitstekend vermaken. Hieronder – in willekeurige volgorde – de mooiste en leukste bezienswaardigheden van Tenerife.

Om je gemakkelijk over het eiland te verplaatsen raad ik je aan een huurauto te nemen. Het openbaar vervoer is prima geregeld en niet duur maar dan ben je toch weer afhankelijk van de tijden waarop ze rijden. Ook kun je met een auto meerdere plekken bezoeken op één dag én niet geheel onbelangrijk: stoppen bij fotostops! Als je een auto gaat huren op Tenerife denk er dan goed om een all-inclusive verzekering te nemen. Er rijdt bijna geen auto zonder schade op dit eiland. Lees mijn tips over het huren van een auto.

Nationaal park El Teide / Pico del Teide

Ik ben al op veel prachtige plekken geweest, maar nationaal park El Teide staat nog steeds in mijn top 5. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Want deze slapende vulkaan is 3718 meter hoog. Hiermee is Pico del Teide het hoogste punt van Spanje en de op twee na hoogste vulkaan ter wereld! In 2007 werd Nationaal park El Teide erkend als UNESCO-werelderfgoed.

De zwarte, gele en rode vulkaanstenen, lava en zandvlaktes wisselen elkaar af daardoor waan je je op Mars. In het park zul je vele hoge gelegen punten tegenkomen waar je mooie uitzichten hebt. Op meerdere plaatsen langs te weg kun je je auto even parken, stop ook vooral want elke plek is weer anders en adembenemend. Belangrijk is om stevige schoenen aan te trekken want de stenen kunnen nogal scherp zijn.

Het hoogste punt welke met de auto te bereiken is, is ongeveer 2350 boven zeespiegel. Daarom heb je vanaf dit punt een fantastisch uitzicht. Je staat er vaak boven de wolken.

Om de krater te bezoeken heb je een vergunning nodig, welke je van tevoren moet regelen. Je kunt wel met de kabelbaan naar boven maar ook hier; regel dit van tevoren. Per dag laten ze een beperkt aantal bezoekers met de kabelbaan omhoog gaan.

Tenerife

Masca

De route over de smalle weg met ontelbare scherpe bochten, omhoog en omlaag is echt fantastisch om te rijden en brengt je naar het bergdorpje Masca. Het panoramische uitzichtpunt is adembenemend mooi! Vergeet niet af en toe te stoppen in de kleine parkeerplaatsjes langs de route om foto’s te nemen.

Ook kun je een spectaculaire maar zware wandeling maken door de Mascakloof, hiervoor daal je 600 meter af. Belangrijk is dat je stevige schoenen draagt en de juiste conditie hebt. Of je de volledige route kunt afleggen is weersafhankelijk. Maar ook wanneer je maar een deel van de route kunt doen is dit meer dan de moeite waard. De route eindigt in de Mascakloof, een klein strand met rotsen.

Sinds 2018 is de Mascakloof gesloten voor publiek. Naar verwachting zal deze in 2021 weer open gaan. Helaas waarschijnlijk niet meer als gratis wandelpad.

Garachio

In het noorden van het eiland ligt denk ik het best bewaarde geheim is van Tenerife, het authentieke Garachio. Grote hotels vind je hier niet, het dorpsbeeld wordt bepaald door historische gebouwen, mooie pleintjes, een oude kerk, enkele kloosters, een watermolen en een fort, Castillo de San Miguel. De sfeer die in dit dorp hangt is erg fijn. De kustlijn is hier rotsachtig maar prachtig. Zwemmen kun je hier in de natuurlijke zwembaden, welke ook aan de kust liggen. In de restaurants zit voornamelijk de plaatselijke bevolking te eten, een goed moment om aan te schuiven en de typische Canarische aardappeltjes met Mojo Verde te proeven. Mijn favoriet!

Piramides van Güimar

Persoonlijk vind ik de piramides van Güimar, in het oosten gelegen, een beetje te toeristisch maar toch mogen ze niet in deze lijst ontbreken. Het is het raadsel van Tenerife, omdat men niet weet wie er zoveel energie in heeft gestoken om deze 6 piramides hier neer te zetten en wanneer dit is gedaan. Ook zijn de piramides gemaakt met stenen welke niet afkomstig zijn uit de omgeving maar met lavagesteente. Denk trouwens niet dat de piramides er zo uitzien als in Egypte.

Los Gigantes

Zeg je kliffen dan zeg je Los Gigantes. Alle stranden hebben zwart en dus vulkanisch zand. Door dit zwarte zand lijkt de zee nog helderder. Wanneer het een hete dag is moet je je slippers niet vergeten. Zwart wordt immers snel heet. Los Gigantes heeft naast zijn geweldige kliffen, van soms wel 500 meter hoog, ook een gezellige boulevard en leuke restaurants.

Tenerife

Siam Park

Direct naast Costa Adeje gelegen ligt mijn favoriete waterpark! Zelfs als volwassene is dit park fantastisch, van vroeg tot laat zul je je hier vermaken. Ik daag je uit om de 28 meter lange val van de Tower of Power te maken. Geeft een enorme kick! Je kunt ook nog een uitstapje maken naar Thailand, dobber dan met je luchtband over de Mai Thai River, welke door het hele Siam Park slingert. Je kunt op meerdere plekken in- en uitstappen. Maar ook de Dragon mag je niet overslaan, deze trechter is zo spectaculair dat je je bijna gewichtloos voelt. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar voor de optimale beleving zul je toch echt zelf heen moeten gaan.
Wil je snel naar binnen? Bestel tickets van tevoren, op https://www.siampark.net/en/

Icod de los Vinos

Hou jij van een goed glas wijn? Dan moet je zeker een bezoekje hebben gebracht aan Icod de los Vinos. In het noorden van het eiland, op de steile hellingen van het Teidemassief, vind je deze bezienswaardigheid. Hier wordt wijn geteeld welke je kunt nuttigen in een van de bodega’s. Ook vind je hier de meer dan 3000 jaar oude Drakenbloedboom Drago Milenario (niet te verwarren met de drakenboom, wat je op vele websites leest).

Anaga gebergte

Het meest ongerepte stukje Tenerife is het Anaga gebergte. In het noordoostelijke puntje van het eiland ligt dit ruige en pure beschermde natuurgebied. Je vindt hier meerdere wandelroutes welke door dichte bossen, langs steile kliffen, door nog niet door toeristen ontdekte dorpjes en langs groene dalen loopt. Ook hier spectaculaire vergezichten. Begin je wandeltocht in Punta del Hidalgo.

Loro Parque

Zelf ben ik niet zo’n fan van opgesloten dieren, maar wellicht ben jij dat wel. Daarom mag het Loro Parque ook niet ontbreken in deze lijst. Uiteraard is dit een nogal toeristische attractie. Het is het grootste papegaaienpark ter wereld, er leven hier meer dan 350 soorten papegaaien (loro’s). Ook chimpansees, tijgers en orka’s en dolfijnen kun je hier vinden.
Voordat je dit boekt: uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gevangen houden van dieren slecht is voor hun welzijn.

Scroll naar boven