Kleurcodes, wat betekenen ze?

Yeeaaahh! Eindelijk, we mogen weer! De wereld kleurt eindelijk weer een stuk groener en geler, wat reisadviezen betreft bedoel ik dan. De overheid heeft veel reisadviezen aangepast. Maar wat betekenen de reisadviezen groen, geel oranje en rood eigenlijk?

Kort gezegd kun je zonder problemen naar landen met kleurcode groen en geel reizen. De Nederlandse overheid vindt deze landen weer veilig genoeg als vakantiebestemming. Bij kleurcode oranje moet je je goed inlezen en ga gewoon niet naar landen met kleurcode rood, dit is te gevaarlijk. Voor alle vier de kleurcodes geldt: controleer áltijd voor vertrek het reisadvies op Nederlandwereldwijd.

Voor de meeste bestemmingen moet je voor de heen- én voor de terugreis een coronabewijs laten zien. Dit kan in de vorm van een coronatest (PCR-test of serologische test), vaccinatiebewijs (3 vaccinaties) of een herstelbewijs. Deze bewijzen laat je bij aankomst op je bestemming zien. Bij de kleurcodes groen en geel hoef je bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine.

Groen
De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met Nederland

Dit is een veilig land. Je kunt hier zonder problemen heen reizen.

Geel
Er zijn veiligheidsrisico’s

Dit land is behoorlijk veilig, maar er zijn wel veiligheidsrisico’s anders dat wat je in Nederland gewend bent. Denk aan criminaliteit, de politieke situatie of bijvoorbeeld slechte infrastructuur. Het kan zijn dat je te maken hebt met inreisbeperkingen.

Oranje
Ernstige veiligheidsrisico’s

Ga liever niet naar landen waar het reisadvies oranje is. Helemaal niet voor vakanties, die zijn niet noodzakelijk. Wil je toch naar een oranje land? Lees je goed in en bereid je voor. De veiligheidsrisico’s zijn een stapje gevaarlijker dan bij geel; denk aan terrorismedreiging of natuurgeweld. Ook hier kan het zijn dat je te maken hebt met inreisbeperkingen.

Rood
Zeer ernstige veiligheidsrisico’s

Ik zou zeggen: gewoon niet doen. Er zijn genoeg andere landen waar je heen kunt. Een rood land is zeer onveilig. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er te gevaarlijk.

Reisadviezen per 15 februari 2022

Groene landen:

Australië (vanaf 21-2), Brunei, Curaçao en Florida

Gele landen:

Canarische eilanden, CorfuCosta Rica, India, KomodoMaleisië, ThailandVietnam en Zuid-Afrika

Oranje landen:

Cambodja en Laos

Let op: de situatie verandert per dag. Er kunnen afwijkingen zijn en je bent altijd zelf verantwoordelijk om de inreisbeperkingen voor het land van bestemming te controleren. Doe dit op Nederlandwereldwijd of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane (Android en iOS)

Scroll naar boven