Tips om een jetlag te voorkomen

De geluksvogels onder ons hoeven maar een bed, bank of stoel te zien en ze slapen al. Voor anderen gaat dat niet zo gemakkelijk. Zittend slapen is een enorme opgave. Het is wel belangrijk enigszins te slapen in een vliegtuig, zodat je bij aankomst zo min mogelijk last hebt van een jetlag. Daarom heb ik 5 tips voor je op een rij gezet. Hopelijk helpt het jou!

Comfortabel

Doe tijdens het reizen zo comfortabel mogelijke kleding aan. Je ligt toch ook niet in bed in je galajurk? Er is niemand die jou er op aanspreek als jij lekker in je joggingbroek in het vliegtuig stapt. Wat hier ook belangrijk bij is, is dat je comfortabel zit. Neem een klein kussentje en dekentje mee. Het is vaak koud in een vliegtuig. Ook is voor veel mensen een slaapmasker en goede oordoppen onmisbaar.

Sinds dat ik klein ben heb ik al last van mijn oren en liep ik altijd bij de KNO-arts. Ook had ik altijd als ik ging vliegen ontzettend last van mijn oren (echt zo erg dat het huilen me nader stond dan het lachen). Mijn oren kan ik niet klaren en ik kan dus niet duiken. Sinds ik luchtdruk regulerende oordoppen heb ontdekt, heb ik in ieder geval tijdens het vliegen -bijna- geen last meer. Sinds ik deze oordoppen heb, is het vliegen een stuk aangenamer. Wanneer je ze na elke vlucht goed schoonmaakt met een vochtig doekje, hoef je ze maar 1 keer aan te schaffen, de oordoppen gaan jaren mee.

Plaats van je stoel

Neem nooit de stoel die met de achterkant tegen de toiletten aan staat. Deze stoelen kunnen vaak niet in ligstand worden gezet. De beste plek om te kunnen slapen is bij het raampje. Hier kun je namelijk je kussentje gebruiken om tegen het raampje aan te slapen. Ook hoef je niet op te staan voor je medepassagiers die voor je langs moeten om naar het toilet te kunnen gaan.  

Extra tip: Ben jij lang en vind jij comfortabel zitten belangrijker dan slapen? Neem dan juist een stoel bij het gangpad. Vooral bij nachtvluchten gaat het licht uit en lopen stewardessen niet meer heen en weer. Dan kun je je benen strekken.

Zoals het klokje thuis tikt…

Afhankelijk van waar je heen vliegt kun je in de dagen voor je reis al rekening houden met je inwendige klok zodat je zo min mogelijk een jetlag krijgt.

In verband met de tijdzones is het voor je lichaam het beste om van oost naar west te vliegen, dus van Nederland naar bijvoorbeeld Amerika. Van Nederland naar Azië zul je meer last hebben van een jetlag en van Azië naar Nederland dus weer minder.

Vliegen in oostelijke richting: ga vanaf 5 dagen voor je reis een half uur tot een uur eerder dan normaal naar bed. Heb je een nachtvlucht? Probeer zo veel mogelijk te slapen in de eerste helft van je vlucht. 

Vliegen in westelijke richting: Probeer zo veel mogelijk te slapen in de tweede helft van je vlucht.

Eten wat de pot schaft

Eet mee met het eten aangeboden wordt onderweg. Zo zit je zo snel mogelijk in het juiste ritme. Ik snap echt dat je om 2 uur Nederlandse tijd geen zin hebt in ontbijt, maar eet dan tenminste een klein beetje. Probeer ook weer niet te veel en te vet te eten. Hierdoor moet je hart harder werken om meer bloed rond te pompen naar darmen en maag. Vet voedsel kan er ook voor zorgen dat je bloed gemakkelijker gaat stollen; om trombose te voorkomen wil je dat sowieso vermijden. Vermijdt ook koffie en alcohol. Dit komt je “nachtrust” niet te goede.

Tijd aanpassen

De meeste telefoons staan tegenwoordig zo ingesteld dat ze automatisch de nieuwe tijdzone aannemen. Mocht dit niet het geval zijn, bijvoorbeeld omdat je nog een analoog horloge hebt, doe dit dan zo snel mogelijk.

Scroll naar boven