12 tips om zo vaak mogelijk op reis te kunnen

Heel vaak krijg ik de vraag hoe het kan dat ik zo vaak op reis ga. Nee, mijn man en ik verdienen zeker geen bakken met geld. Dan hebben we ook nog een baby, een koophuis, auto’s, een kat en de rekeningen die binnen blijven komen… Waar doe ik het dan van? Goed zoeken! Vooral op vliegtickets en hotels kun je enorm veel geld besparen. Wil jij dit ook? Gebruik dan onderstaande 12 tips bij het boeken van je reis.

Tip 1 – Reisperiode

Boek nooit een reis in het hoogseizoen. Ik snap dat dit een luxe is die niet iedereen zich kan veroorloven. Dan wordt het direct al een stuk lastiger, al dan niet onmogelijk, om goedkoop op reis te gaan. Ik heb mijn leven er zo op aangepast dat ik dit dus wel kan.

Tip 2 – Ver vooruit

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kun je al bijna een jaar van tevoren een ticket boeken. Hoe dichter je bij je vertrekdatum komt, hoe duurder het ticket vaak wordt. Dit is in mijn ogen ook de enige manier om nog voor een redelijke prijs in het hoogseizoen weg te kunnen. Zorg er wel voor dat je een annuleringsverzekering hebt of afsluit. Het zou zonde zijn als je door omstandigheden toch niet kan gaan. Immers, je weet nooit hoe je leven er over een jaar uitziet.

Tip 3 – Flexibel

Wees flexibel! Op skyscanner.com kun je “overal” als bestemming intypen. Wanneer je dan een bepaalde maand in gedachten hebt dan ben je super flexibel en kun je de beste prijzen naar boven halen. Maar ook als je al een bepaalde bestemming in gedachten hebt is het een goed idee om met de reisdata te “spelen”.

Tip 4 – Vertrekpunt

Of je via Schiphol, Eindhoven of misschien zelfs Düsseldorf vliegt kan ook enorm van invloed zijn op de prijs. Wanneer je met het openbaar vervoer gaat, kan het zelfs lonen om van punt A te vertrekken en terug te vliegen naar punt B.

Tip 5 – Dagen

Op een zaterdag vliegen is vaak het duurst. Op een donderdag vliegen vaak het goedkoopst. Dit geldt ook voor de terugreis. Ook hier kun je dus goed op letten.

Tip 6 – Tijden

Midden in de nacht vertrekken is niet voor iedereen haalbaar en dus vaak goedkoper. Ik heb al vaak een nachtje op Schiphol doorgebracht omdat mijn vliegtuig op onmogelijke tijden ging.

Je kunt er ook voor kiezen om een hotel te nemen op of vlakbij Schiphol. Grote kans dat je dan alsnog goedkoper uit bent.

Tip 7 – Overstappen

Overstappen is vaak veel goedkoper dan rechtstreeks vliegen.

Tip 8 – Meerdere vliegtuigmaatschappijen

Zoek goed uit welke vliegtuigmaatschappij jou het goedkoopst van en naar je bestemming brengt. Je kunt gemakkelijk met bijvoorbeeld RyanAir heen en met Transavia terug.

Tip 9 – Zitplaats

Tegenwoordig moet je overal extra voor betalen. Dus als jij per se naast je reispartner wil zitten vragen ze daar geld voor. Dit kan pittig aan de prijs zijn. Tijdens een nachtvlucht is het het minst belangrijk om naast elkaar te zitten, hopelijk slaap je het grootste gedeelte van de vlucht.

Tip 10 – Eten in het vliegtuig

Soms lijkt een vlucht veel goedkoper dat een andere vlucht, maar moet je je eten zelf betalen. Prijzen in vliegtuigen zijn altijd hoog, ook hier kun je dus op besparen. Toen wij met KLM naar Bonaire vlogen hadden we alles inclusief, terwijl je met TUI alles nog moest betalen. Bij een reis van 9 uren maakt die €50 ticketverschil dan ook niet meer uit.

Tip 11 – Alleen handbagage

Neem alleen handbagage mee. Lees hiervoor mijn artikel “Reizen met alleen handbagage, zo doe je dat“.

Tip 12 – AirBnB en Booking.com

Op AirBnB en booking.com zijn super leuke accommodaties te vinden. Bij booking.com is het ook zo, hoe vaker je boekt hoe meer extra’s je krijgt. Ook dit is dus handig (en leuk!) om met elkaar te vergelijken. Als je ver van tevoren boekt kun je vaak gratis annuleren.

Gratis tip

Het is vakantie! Gaat het allemaal niet zoals je wilt? Kom op! Het is vakantie. Wat vandaag niet lukt, lukt morgen vast wel. En anders maar niet… Dan heb je een goede reden om nog eens naar deze bestemming te gaan.

Scroll naar boven