Reizen met alleen handbagage, dat doe je zo!

Reizen is natuurlijk nooit gratis. Een ticket en daarbij vaak extra kosten voorruimbagage zijn de duurste uitgaves van de hele reis. Hier kun je op besparen door bijvoorbeeld alleen handbagage mee te nemen. Voor een reis of vakantie naar een warm land van minder dan 3 weken is dit prima te doen. Ik leg je de voordelen uit en geef je direct tips hoe je dan moet inpakken.

DE VOORDELEN

Voordeel 1 – Niet lang wachten

Het voordeel van alleen met handbagage reizen is dat je sowieso niet hoeft te wachten op je ruimbagage. Dit scheelt niet alleen de heenreis, maar ook zeker bij aankomst! Na een vliegreis van 8, 9 of nog meer uren ben je gaar en wil je zo snel mogelijk naar je accommodatie. Vaak duurt het vreselijk lang om dan nog op je ruimbagage te moeten wachten.

Voordeel 2 – Nooit kwijt

Bijkomend voordeel is dat je bagage niet kwijtraakt. Je zou maar moe zijn van je reis en dan nog ingewikkeld moeten doen bij de douane over je bagage wat nooit aankomt. Helemaal in een land waar je de taal niet spreekt. Bovendien, als je een vaststaande route hebt gepland heb je helemaal geen tijd om later je bagage nog op te halen. En een paar dagen geen schone kleding is ook echt geen aanrader…

Voordeel 3 – Veel te veel

Komt het je bekend voor? Elke vakantie weer neem je spullen mee die je helemaal niet gebruikt. Bij het inpakken van alleen handbagage moet je net iets rigoureuzer kiezen. Al kan ik je garanderen dat je nog steeds spullen meeneemt die je niet gebuikt. 

DE TIPS

Tip 1 – Welke tas kies je?

Het is als eerste handig om na te denken wat voor soort reis of vakantie je gaat maken. Ga je rondreizen of blijf je op één plek? Bij rondreizen raad ik je aan om een backpack of een tas op wielen mee te nemen. Bij verblijf op één plek, bijvoorbeeld een stedentrip, raad ik je aan om een rolkoffertje mee te nemen. 

Tip 2 – Welk formaat?

Elke maatschappij stelt weer andere eisen aan het formaat en gewicht van je handbagage. Zoek dit dus altijd op voordat je gaat inpakken. Over het algemeen zit je safe als rolkoffertje (handbagage) maximaal 55x35x25 is en je tas (accessoire) maximaal 40x30x15.

Meest gebruikte maatschappijen en de afmetingen die ze hanteren:

MaatschappijBagageAfmetingen (cm)Gewicht (kg)
Air France1 handbagage +
1 accessoire
55x35x2512
British Airways1 handbagage +
1 accessoire
56x45x25
40x30x15
Totaal 23
Corendon1 handbagage 40x30x15?
Easyjet1 handbagage45x36x2015
Emirates1 handbagage55x38x207
KLM1 handbagage +
1 accessoire
55x35x25
40x30x15
Totaal 12
Lufthansa1 handbagageSom = 1588
Ryanair1 tas40x20x2510
Singapore Airlines1 handbagageSom = 1157
Swiss Air1 handbagage55x40x238
Transavia1 stuk handbagage voor de eerste 70 passagiers +
1 accessoire
55x35x25
40x30x20
Totaal 10
Tui Fly1 handbagage55x40x2510
Turkish Airlines1 handbagage55x40x23Totaal 8
Vueling1 handbagage40x30x20Onbeperkt

Zoek dit altijd nog even op, op de website van de maatschappij waar je mee vliegt. De afmetingen worden nog wel eens aangepast.

Tip 3 – Vloeistoffen

Bij het meenemen van alleen handbagage is altijd de grootste uitdaging welke vloeistoffen je meeneemt. Je mag namelijk 10 flesjes van maximaal 100 ml meenemen als handbagage. Voor shampoo en showergel kun je gemakkelijk deze hervulbare flesjes gebruiken. Of je kunt deze shampoobars kopen. Dit zijn blokken en is dus geen vloeistof, bijkomend voordeel is dat dit erg milieubewust is!

Alleen zonnebrand is lastig, ik raad je aan om dit gewoon op de plaats van bestemming te kopen. 

Tip 4 – Wat neem je mee?

Afhankelijk van je bestemming ga je natuurlijk je bagage inpakken. Zoals ik hierboven al noemde neem je snel veel te veel mee. Het is echt niet nodig om naar een warme bestemming 6 paar schoenen mee te nemen. Dan zijn wandelschoenen, sneakers en slippers écht wel genoeg. Wanneer je gaat vliegen kun je het beste je wandelschoenen aantrekken, deze zijn het zwaarst en nemen de meeste plek in. 

Neem ook geen grote badhanddoek mee, dan zit je tas al voor de helft vol. Zelf neem ik altijd mijn hamamdoek mee. Veel lichter en ook nog eens groter dan een badhanddoek en deze droogt ook veel sneller.

Denk er verder om dat je camera, je laptop en je toilettas in je tas passen. 

Als je een reis gaat maken waarbij je vaker moet vliegen is wellicht deze handweegschaal een goed idee. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan op het vliegveld. 

Zelf neem ik ook altijd mijn e-reader mee. Heerlijk om te ontspannen en leuk voor in het vliegtuig. Denk verder om je oplaadkabeltjes. 

Tip 5 – Welke kleding?

Aan enkele setjes kleding heb je ook genoeg. Tussendoor zelf wassen (neem wat wasmiddel mee!) is dan een uitkomst. Vaak kun je in landen in Azië voor een habbekrats je was laten wassen en strijken. De belangrijkste “helft” om mee te nemen is je bovenkleding, met laagjes kun je heel veel! Zelf neem ik altijd een jasje mee van nubuck. Deze is dun maar toch heel warm én stijlvol. 

De onderste “helft”, kan bestaan uit 1 lange broek, welke je aantrekt tijdens het reizen, en 1 á 2 korte broeken. Verder een paar sokken en ondergoed.

Tip 6 – Wat neem je vooral niet mee?

Belangrijk bij alleen handbagage is natuurlijk dat je let op de eisen van vliegtuigmaatschappijen, dus wat je niet mee mag nemen. Sowieso scherpe voorwerpen als schaartjes en nagelvijlen moet je thuislaten. Oplossingen zijn: een schaartje met een botte punt mag wel en er zijn vijlen van plastic of karton te koop.

Tip 7 – Hoe pak je in? 

In mijn artikel “tips voor het goed inpakken van je koffer” staan veel goede tips.

Door economisch in te pakken kun je eigenlijk alles meenemen wat je maar wilt. Zelf maar ik altijd gebruik van Packing Cubes. Door deze tasjes kun je je spullen overzichtelijk inpakken en beter indelen. Ik maak altijd een bovenkleding-cube, broeken/rokken/jurken-cube, een sokken en ondergoed-cube, een kabeltjes en andere kleine rommeltjes-cube en daarnaast heb ik mijn toilettas. Mijn kleding rol ik altijd op, daardoor kun je het kleiner inpakken en blijft het lekker overzichtelijk. 

Vloeistoffen stop ik in een hersluitbare plastic zakjes, zodat ik die er  in 1 handeling uit kan halen op het vliegveld. Bovendien beschermt het zakje ook tegen lekken, mocht dat per ongelijk gebeuren. 

Wanneer je een jas of vest mee hebt, kun je deze aandoen of om je middel knopen, scheelt ook weer ontzettend veel ruimte. 

Verder vind ik het onmisbaar om een klein tasje mee te nemen. Handig voor als je een stedentrip gaat maken. Je moet je portemonnee toch ergens laten. Deze bijvoorbeeld:
Als je hikes gaat maken is een opvouwbare rugtas handiger, zoiets als deze bijvoorbeeld. 

Succes met inpakken!

Scroll naar boven