Boem is ho

Klein Curaçao

Vroeg uit de veren want we gaan naar het onbewoonde bountyeiland Klein Curaçao. Dit eiland ligt op zo’n 1,5 uur varen vanaf Jan Thiel. Helaas komt het met bakken uit de hemel, maar tot nu toe werd het steeds wel droog dus daar hopen we vandaag ook op! De zee is behoorlijk wild maar wij mogen op het voordek zitten. Echt supervet!! Bij elke golf krijgen we het warme zeewater (de regen is beduidend kouder) in ons gezicht. Alsof we in een achtbaan zitten, we genieten ons suf. We zien ook nog vliegende vissen.

Dan ineens is een groep van zo’n 30 dolfijnen die met de catamaran mee komt zwemmen. Ik kan wel janken van geluk! Dit is echt zo prachtig! Het lijkt alsof de dolfijnen dit echt leuk vinden om te doen en een soort wedstrijdje houden met de catamaran wie het snelst kan. De catamaran wint 😉 

Aangekomen op Klein Curaçao regent het nog steeds. Gelukkig kan snorkelen in de regen prima dus dat gaan we doen, wel mooi maar niet mooier dan wat we al gezien hebben. Omdat we gehoord hebben dat aan de andere kant van het eiland veel meer schildpadden worden gespot gaat we daar ook heen. Helaas is het water troebel en veel te hoge golven dus we houden het gauw voor gezien en lopen terug.

Na het snorkelen en de “bbq” op de catamaran is het flink gaan waaien maar wel zo goed als droog dus we gaan een rondje lopen om het eiland (1,9 bij 1,1 km²) te verkennen. Op het midden van het eiland staat een verlaten vuurtoren. Het is net een aquarel, zo mooi zijn de kleuren. Ook liggen er 2 scheepswrakken. Daarna maar weer terug naar de handdoeken. Inmiddels is het best koud en tijd om weer terug te gaan. Ook op de terugweg zien we nog dolfijnen!

We eten bij Jan Thiel en dan gaan we lekker naar ons appartement.

Zoutpannen van Jan Thiel

Vandaag gaan we naar de zoutpannen van Jan Thiel. In het verleden werden de zoutpannen gemaakt om zout te winnen uit zeewater. Water uit de oceaan werd naar de zoutpannen geleid en vervolgens afgesloten waardoor het water verdampte en het zout achterbleef. We hebben gelezen dat je hier hele mooie wandelingen kan maken. Eenmaal aangekomen blijken we (weer) dikke pech te hebben want door de vele regen zijn de looproutes niet toegankelijk. Gelukkig staan er wel een aantal flamingo’s.

Als je ooit op Curaçao bent geweest zul je het vast herkennen, er staan hier ontzettend veel lege huizen. Of niet afgebouwd. Of alweer afgebroken. Hier speelt corona ook vast een rol in maar ik denk dat dit voorheen ook al wel was. Naast de troep die er ook ligt is dit niet per se een mooi gezicht. Ik klaag absoluut niet en ik ben echt super dankbaar dat ik überhaupt op vakantie kan, maar de troep, het verval en hoe ze hier als malloten rijden valt me toch enigszins tegen…

 We gaan weer lekker snorkelen! Wat zijn wij blij dat we snorkelspullen hebben meegenomen. Dat is wel echt een must hier. Deze keer gaan we bij “Tugboat Beach”. Langs een hobbeldebobbel weg (waarvan je denkt dat dit noooit de goede route kan zijn, maar het toch steeds weer is) komen we aan bij een MEGA boot, zo’n soort cruiseship. Wij wat rond die boot snorkelen maar heel bijzonder is dat niet. Dan maar langs de rotsen. Daar blijkt nog een gezonken boot te liggen waar de onderwater wereld wel heel erg mooi is!

Ik heb natuurlijk thuis al voorwerk gedaan (doe ik altijd, vind ik leuk) over waar we heen moeten en waar we moeten eten en daar had ik ook Pop’s Place als tip gevonden. Bij deze is dit ook een tip voor jullie mocht je ook naar Curaçao gaan. Heerlijke gegeten hier! Mooi plekje ook.

Nu gaan we de noordkust eens even bekijken, deze kust is veel ruiger dan de zuidkust. We gaan naar Playa Canoa, een surfstrandje. Onderweg komen we de roofvogel Warawara (kuifcaracara) tegen en ook nog een heleboel Curaçaose parkieten (prikichi) (ik ben weer blij). Het strandje blijkt niet veel soeps.

   

’s Avonds als we lekker bij ons huisje zitten zie ik nog een blauwe kolibrie!

Westpunt

We rijden naar westpunt. Dit is net geen uur rijden. Wanneer we de stad uit rijden, rijden we voor de zoveelste keer achter een mega stinkauto. Het blijkt wel duidelijk dat ze hier niet aan roetfilters doen. We nemen een mooie route welke direct langs het nationale park Shete Boka loopt.

Bij westkust aangekomen gaan we snorkelen bij Playa Piscado want hier moeten veel schildpadden zijn. En inderdaad!! Naast alle mooie vissen zien we ook veel schildpadden. Sommige zijn echt mega groot.

Daarna gaan we eten bij Jaanchies. Een begrip op Curaçao want je kunt hier leguaan en geit eten, en dat doe we dus ook. Het eten is heerlijk! Er zitten wel erg veel botjes in een leguaan kan ik je vertellen 😉 Terug rijden we langs de landhuizen route. Helaas zijn, door Corona, veel landhuizen gesloten voor gasten.

We zien wel ontzettend veel dode dieren in het natuurgebied liggen, naast de megabende. Zullen die dieren door het eten van afval gestorven zijn of zullen ze hier gedumpt zijn en welke dieren zijn het?
(Na enige research ben ik er achter dat de schedels van geiten en honden zijn…)

Op de gps zie ik een mooi uitzichtpunt in de buurt, daar maar even kijken! Nou dat uitzichtpunt is nu een afvalstort, er scharrelen wat varkentjes rond en het is dus een mega bende. We gaan naar huis.

Boem…

We rijden nog maar net of we worden van achteren aangereden. De hele achterruit ligt er uit en er zit een behoorlijke deuk in de bumper. Omdat we stil stonden op de rotonde en degene achter ons ook niet heel hard reed mankeren we gelukkig niets. Maar de schrik zit er behoorlijk in! Bijna elke rotonde werkt hier zoals in Nederland, op de rotonde heb je voorrang. Behalve bij deze rotonde, heel verwarrend. We bellen direct de schadeservice 991. Gelukkig heeft de eigenares van ons appartement ons er op gewezen altijd op de plek van het ongeluk te blijven staan en vooral niet je auto te verplaatsen. Want je eerste reactie is je auto en jezelf in veiligheid brengen. We wachten op de schadeservice, welke allemaal foto’s maakt. Daarna mogen we onze auto verplaatsen en moeten we allerlei papieren invullen. Geluk bij een ongeluk: we zijn op nog geen 3 km van de luchthaven dus we kunnen zo onze auto omruilen. Daar ook nog, natrillend van de schok, allerlei papieren invullen bij 2 zeer empathieloze dames.

Al met al “maar” anderhalf uur bezig geweest en we rijden weer, wel in een stuk minder luxe model helaas haha. Werkelijk waar nog geen 2 minuten zitten we of er komt er of andere randdebiel van rechts zo de weg op gescheurd, al slippend en spinnend rijd ie voor ons. Echt doodeng. We rijden er gauw langs en willen nu heel graag naar ons appartement!
Blij dat we thuis zijn, even bijkomen…

4 gedachten over “Boem is ho”

  1. Gelukkig genieten daar volop en beleven jullie van alles, meer leuke dan minder leuke dingen gelukkig.
    Door je schrijfstijl beleven wij het ook een beetje mee 😀

  2. Leuk om te lezen Irene! Door jouw vakantieverhalen voelt het weer een beetje als normaal 🙂 Ik ben in 2006 op Curaçao geweest, komen weer allemaal herinneringen naar boven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven