Blog 6 – Nog steeds niets…

Het is nu al juli 2021 en we zijn nog steeds niet zwanger. Ik had wel verwacht dat het lastig zou gaan, maar dat het allemaal zo lang moet duren had ik niet zien aankomen.

We hebben nu 3 IUI pogingen gedaan wat niet mocht baten. Omdat ik niet het gevoel had dat dit ook maar enig nut had heb ik mij door laten verwijzen naar het UMCG, een ziekenhuis waar ze meer verstand hebben van Endometriose. Ik heb namelijk elke maand ontzettend buikpijn, wat niet normaal is.

Intake

Na lang wachten op deze afspraak zijn we eindelijk op intake gesprek geweest. Dit “gesprek” duurde anderhalf uur en was veel uitgebreider dan ik van te voren dacht. Dat was wel fijn. Eerst gingen we (weer) mijn hele medische voorgeschiedenis bespreken. Daarna deden we een inwendige echo. Hierop zagen we dat alles inwendig mooi vloeit, daar is niets mee aan de hand.

Daarna gingen de gynaecoloog en de gynaecoloog in opleiding bij mij voelen. Dit was best wel een rare gewaarwording. Twee vrouwen (omstebeurt uiteraard) die vlak bij je staan en echt met hun hand bij je naar binnen gaan. Nou ja, alles voor het goede doel. Daar voelden ze helaas wel iets, dat deed ook ontzettend pijn. Dit blijkt toch endometriose te zijn. (Bij vrouwen met endometriose groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Hierdoor kunnen verschillende organen (of orgaansystemen) aangetast zijn.)

Endometriose geef je altijd aan in gradaties, 1 t/m 4. Ik heb sowieso gradatie 1 en wellicht 2. Dit zouden we kunnen onderzoeken door een kijkoperatie te doen. Eerst ga ik dit niet doen.

HSG

Wat ik wel heb laten doen is een oliehoudende HSG oftewel een baarmoederfoto. HSG staat voor Hysterosalpingografie. Dit is een onderzoek dat de vorm van de baarmoederholte en de toe- en doorgankelijkheid van de eileiders in beeld brengt.

Je moet gaan liggen onder een röntgenapparaat, met je benen in houders. Heel charmant…. Dan plaatst de arts een speculum (eendenbek) in de vagina. Tot hier is er nog niet zo veel aan de hand. Daarna plaatst de arts een ballonkatheter in de baarmoeder, dit voelt echt niet lekker! Dit voelt als kramp van je menstruatie, maar dan 1000x erger. In theorie zou je daarna mee kunnen kijken op het scherm hoe ze via de ballon de contrastvloeistof in je eileiders en baarmoeder spuit. Ik had echter zo’n pijn, die ik aan het wegpuffen was, dat ik niets op het scherm heb gezien. Er zijn röntgenfoto’s gemaakt toen de eileiders en de baarmoederholte gevuld waren met contrastvloeistof.

De uitslag

Na ongeveer 2 weken werd ik gebeld met de uitslag. Alles zag er weer helemaal goed uit. De arts in het ziekenhuis had misschien een pocket gezien op de röntgenfoto’s maar mijn gynaecoloog kon dit er niet uit opmaken. Een pocket is een holte gevuld met vloeistof. Dit kan in de weg zitten bij de bevruchting. Sowieso heb je aan 1 goede eileider genoeg, en die heb ik dus, en hoogstwaarschijnlijk zijn ze beide dus prima doorgankelijk.

Kortom: nog steeds geen reden gevonden om niet zwanger te zijn…

Opluchting

Inmiddels heb ik al mijn vrienden ook ingelicht over ons traject. Dit is wel een opluchting, nu kunnen we er vrijuit over praten en hoeven we niet op onze woorden te letten. Erg fijn. We kregen ook hele lieve reacties wat je ook weer moed geeft!

Wat ik voordat we dit traject ingingen niet wist is dat je OVERAL zelf achteraan moet. Wil je een onderzoek? Geef het zelf aan. Wil je verder met IUI, zelf aangeven! Wil je doorverwezen worden? Zelf aangeven. Je bent in Nederland echt een geldmachine en ze doen de trajecten het liefst in eigen ziekenhuis. Daarbij wordt niet gekeken of dit ook wel het beste traject is voor de patiënt. Dit valt me wel vies tegen.

Doorverwijzen

Inmiddels heb ik me door laten verwijzen naar België, UZGent. Gent is de koploper wat betreft fertiliteitstrajecten en in België doen ze sowieso meer onderzoeken voordat je aan een traject begint. Kan Nederland nog wat van leren wat mij betreft. Ik wil graag dat ze onderzoeken of mijn baarmoederslijm wellicht te dik is, wat innesteling voorkomt. Ik heb het gevoel dat dit namelijk mis is. Eind augustus kunnen we al terecht, precies op de laatste dag van het tripje naar België wat al gepland stond! Hoe toevallig.

Deze afspraak is wel echt alleen eerst een intakegesprek. We gaan kijken welke onderzoeken ik nodig heb. Helaas is Gent niet naast de deur dus dat is wel lastig. Maar hopelijk levert het wat op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven