Bezienswaardigheden van Gran Canaria

De grootste aantrekkingskracht van Gran Canaria is het altijd aangename weer en klimaat en daardoor is Gran Canaria dé perfecte bestemming voor een vakantie. Of je nu midden in de Nederlandse winter of juist in de zomer afreist, aangename temperaturen en het stralende zonnetje zijn gegarandeerd. Zelfs in februari blijft de gemiddelde temperatuur zo rond de 20 graden. Verder heeft Gran Canaria alles wat je zou willen zien en doen, prachtige stranden, uitdagende hikes en charmante dorpjes.

Tip: Lees hier wat de leukste dorpjes van Gran Canaria zijn.

Dit zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op Gran Canaria:

1. Tamadaba Nationaal Park / GC-200

Ik ga beginnen met iets heel erg simpels. Pak de auto en ga gewoon rondrijden op Gran Canaria. Het is echt prachtig! Weet je niet zo goed waar je heen moet? Kies dan voor Tamadaba Nationaal Park, route GC-200, gegarandeerd dat je dit mooi vindt. De totale afstand van GC-200 is (enkele reis) 2 uren, plus alle stops die je onderweg zal willen maken… Trek er dus maar een dagje voor uit!

NB: Momenteel is GC-200 afgesloten direct na Mirador del Balcón, wanneer je een stukje terug rijdt en daarna een klein stukje snelweg neemt kom je vanzelf weer op de GC-200 terecht.

Rondje eiland

Wanneer je bovenstaande route hebt gereden en dus niet op alle stops hoeft te stoppen kun je er een “rondje eiland” maken. Begin in Playa del Ingles of Maspalomas en rij naar Mogán (niet verwarren met Puerto de Mogán). Vervolgens ga je door naar La Aldea, Agaete en Gáldar. Wanneer je nog tijd hebt kun je ook nog Arucas en Teror of juist Las Palmas bezoeken.

Elk van bovenstaande dorpjes is het waard om een bezoekje te brengen, lees hier wat er te doen is.

2. Mirador del Balcón

Ben je de prachtige route GC-200 aan het rijden? Rijd dan direct ook naar het uitkijkpunt Mirador del Balcón, gelegen aan de westkust van Gran Canaria. Als natuurliefhebber kun je genieten van het adembenemende uitzicht op de kliffen. Mirador del Balcón wordt ook wel Drakenstaart genoemd, als je het gezien hebt snap je direct waarom. Dit komt door de aflopende, puntige rotsen die in zee verdwijnen. Bij goed weer zie je in de verte de vulkaan de Teide op Tenerife liggen.

3. Los Azulejos de Veneguera (Rainbow Rocks)

Ook op de GC-200 route, de prachtige gekleurde Rainbow Rocks. Dit bijzondere natuurverschijnsel is ontstaan door oxidatieprocessen in de verschillende rotslagen. Zodra je de Rainbow Rock in het oog krijgt heb je aan de linker kant van de weg een parkeerplaats. Stop hier voor de mooiste foto’s. Iets verderop heb je ook een parkeerplaats waar ook een kleine drank en fruitkraam staat. Hopelijk is deze open op het moment dat jij er bent want neem dan zeker even een lekkere smoothie! Hier kun je ook een kleine wandeling maken tussen de regenboogrotsen.

4. Duinen van Maspalomas

De duinen van Maspalomas zijn een reeks zandduinen aan de zuidkust van Gran Canaria. Ze strekken zich uit van de stad Maspalomas tot het dorp Meloneras en zijn sinds 1991 aangewezen als natuurreservaat. Het duinsysteem is ontstaan door opwaaiend zand uit Noord-Afrika dat zich in dit gebied heeft opgehoopt tijdens perioden dat er sterke passaatwinden uit die richting waaiden. De overheersende windrichting is nu van west naar oost en er is geen noemenswaardige aanvoer van Afrikaans zand meer in dit gebied; er is echter nog steeds enige input van lokale bronnen, zoals nabijgelegen stranden of kustlagunes bij eb. Deze duinen zijn niet alleen een geweldige plek om te zonnebaden, maar bieden ook een aantal spectaculaire uitzichten.

5. Roque Nublo

Bij Roque Nublo heb je het gevoel dat als je ‘m een duwtje geeft dat hij naar beneden rolt. Deze berg is het hoogste punt van Gran Canaria met een hoogte van 1813 meter. Roque Nublo heeft een lange bergkam van waaruit vier toppen kunnen worden beklommen: Pico Viejo, Pico de la Zarza, Pico del Pozo en Pico del Moro. Roque Nublo wordt beschouwd als een slapende vulkaan en is al meer dan 500 jaar inactief. Wandelen langs de Roque Nublo en El Fraile zijn echte aanraders. De wandeling naar Roque Nublo is 1,5 kilometer tegen de berg omhoog.

6. Barranco de las Vacas (of Tobas de Colores / Barranco de Barafonso)

Barranco de las Vacas is lastig te vinden. Op een paar kilometer vanaf Agüimes, richting Santa Lucia, aan weg GC550. Rond bocht 14, bij kilometerpaal 15 moet je zijn. Vaak staan hier wel auto’s aan de kant van de weg geparkeerd, dit voorbeeld kun je het beste volgen. Je kunt het beste navigeren naar “Tobas de Colores Barranco de las Vacas”. Het is geen wandelroute dus ook wel lastig uit te leggen, maar wanneer je over de vangrail naar beneden klimt zie je een stenen brug met daaronder een tunnel (zie foto). Via dit steile pad moet je naar beneden wandelen. De wandeling is niet lang, ongeveer 4 minuten. Je moet wel goed ter been zijn want je moet een soort stenen muurtje over om er te komen.

 

7. Pico de Bandama

Pico de Bandama is een vulkanische krater en heeft één van de hoogste toppen van Gran Canaria. Daarom heb je vanaf de top een spectaculair uitzicht over het eiland. Het is niet een van de beroemdste bergen van Gran Canaria, maar wel een van de meest karakteristieke. De beklimming naar de top duurt ongeveer 2 uur en het is aan te raden om een gids mee te nemen omdat er wat lastige stukken onderweg zijn.

8. La Fortaleza

La Fortaleza is het mooiste voorbeeld van de herinnering aan Castiliaanse legers en hun versterkte nederzetting op het eiland. De tempel van Humiaya, gebouwd door inheemse gemeenschappen, vertelt een verhaal over hoe ze hun vrijheid verdedigden en standhielden tegen de Spaanse overheersing.

9. Pico de las Nieves

Pico de las Nieves oftewel The Peak of the Snows is een vulkaan en is een van de hoogste bergen van Spanje, namelijk 3718 meter. De piek heette oorspronkelijk “Pico de la Nieve” (sneeuwpiek), maar werd later omgedoopt tot “Cerro de la Nieve” (sneeuwheuvel), en uiteindelijk omgedoopt tot “Pico de las Nieves” (piek van de sneeuw).

Je kunt een leuke en uitdagende wandeling maken naar de top van de berg. Tip: doe dit wel als het onbewolkt weer is, dan heb je fantastisch uitzicht. Vanaf Playa del Ingles doe je hier ongeveer 1,5 tot 2 uur over. Ook per auto kun je de top bereiken, er zijn alleen een beperkt aantal (gratis) parkeerplaatsen. Met de auto ben je ongeveer een half uur onderweg, maar maak vooral stops op de uitzichtpunten die je onderweg tegenkomt.

10. Los Azulejos

Bij Los Azulejos kun je erg goed hiken. Onderweg kom je waanzinnige uitzichten en natural pools tegen. Los Azulejos heeft een hikeroute van 16 kilometer door spectaculaire landschappen. Ook kun je kortere afstanden hiken, dan kun je stoppen bij het uitzichtpunt bij de natural pools en direct even een (spreekwoordelijke!) duik nemen. Om hier te komen volg je vanaf de weg de bordjes met “Ruta 2”. Dit lijkt in het begin geen wandelpad maar na wat geklim en geklauter zie je toch echt een pad. Om naar de pools te gaan moet je rechts aanhouden. Het is niet handig om dit op je slippertjes te proberen, trek wel goede schoenen aan.

Scroll naar boven