Je wilt deze vakantie lekker gaan toeren. Genieten van pure vrijheid door een auto te huren en er op uit te gaan. Maar dan beland je in het spreekwoordelijke doolhof van autoverhuurders en nog erger, van autoverzekeringen. Samen met “Hoe kun je besparen op je huurauto? Mijn tips!” weet jij waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste huurauto.
Tip 1 – Lezen
Heb je wel eens voorwaarden gelezen? Of handleidingen? Grote kans dat je op beide “nee” hebt geantwoord. Toch is het vooral bij het huren van een auto erg belangrijk om de voorwaarden te weten. Elke verhuurbedrijf heeft andere verhuurvoorwaarden. Vaak mag je niet zomaar landsgrenzen over en onbeperkte kilometers rijden. Erg belangrijk als je achteraf niet voor vervelende verrassingen wil komen te staan.
Tip 2 – Vertrouwen
Ga voor een vertrouwd verhuurbedrijf. Met SunnyCars weet je dat je goed zit, nooit rekeningen achteraf. Maar ook Avis, Budget, Hertz en Europcar zijn betrouwbaar.
Tip 3 – Verzekeringen
Zorg dat je goed verzekerd bent. Niet alleen voor ongelukken maar ook tegen diefstal. Kies wanneer mogelijk voor all inclusive (alle verzekeringen inbegrepen), ook hierbij geldt altijd: lees de voorwaarden door!
Lees hier alle verschillende verzekeringen.
Tip 4 – Laat je niet om de tuin leiden
Per land is het eigen risico wat je betaald verschillend. Dit staat altijd in de huurvoorwaarden (welke je als het goed is hebt gelezen). Wettelijk is vastgesteld dat er in Amerika geen eigen risico geldt voor Europeanen. Maar in Australië kan dit eigen risico juist heel erg hoog oplopen. Wanneer je all-inclusive boekt heb je sowieso je eigen risico afgekocht. Maar pas op, veel verhuurbedrijven willen toch een slaatje slaan uit jouw onwetendheid en vermoeidheid. Verhuurbedrijven weten dat jij na een lange vlucht gewoon je auto wilt hebben en naar je hotel wilt. Daar spelen ze op in en smeren je toch een eigen risico (of andere zinloze verzekering) aan, dit is bij SunnyCars nooit nodig. Sowieso nooit als je all-inclusive hebt geboekt, trap er niet in!
Tip 5 – Och zo schattig
Denk er om dat je bagage ook aardig wat ruimte kan innemen. Zo’n Fiat 500 ziet er natuurlijk onwijs schattig uit, maar past je backpack van jou en je reisgenoot daar wel in? En je surfboard?
Tip 6 – Leeftijd
In veel landen moet je boven de 25 zijn om een auto te mogen huren. Soms mag het ook boven de 21 jaar maar betaal je meer. Kijk hier dus goed naar als je nog jonger bent dan 25 jaar.
Tip 7 – Letten op de kleintjes
Op de kleintjes letten is -bijna- altijd een goed idee, maar met het huren van een auto misschien niet.
Ga je door de bergen rijden? Niets is zo vervelend dat als je auto al puffend de berg op probeert te komen en je wordt ingehaald door een lachende bejaarde op een fiets. Denk er dus om dat de motor zwaar genoeg is voor bergen en kies niet voor de kleinste en lichtste (en goedkoopste?) auto.
Tip 8 – Links of rechts?
Wanneer je links moet rijden kan dat nogal wennen zijn. Het is daarom dan een stuk veiliger om een automaat te nemen. Persoonlijk vind ik het in de bergen ook erg handig om niet steeds te hoeven schakelen.
Tip 9 – Een beller is sneller
Lees vooraf wat je moet doen als je schade hebt. Ik veel landen moet je je auto aan de kant van de weg zetten en direct het verhuurbedrijf en de lokale hulpdiensten bellen. Voorbeeld: op Curaçao mag je je auto niet meer verplaatsen na een ongeluk, dan kunnen ze de schade niet meer opnemen en ben je verantwoordelijk.
Tip 10 – Hobbelig
Offroad rijden is helemaal geweldig. Behalve met een auto die daar eigenlijk niet zo geschikt voor is. Denk hier dus goed om bij het maken van je keuze.
Tip 11 – Vol
Zorg altijd dat je kiest voor vol=vol. Dat wil zeggen dat je de auto vol brandstof krijgt en deze ook weer vol in moet leveren. Wanneer je verhuurbedrijf dit moet doen vragen ze hier veel geld voor, omdat ze ook servicekosten rekenen en vast niet bij de goedkoopste pomp gaan tanken.
Tip 12 – Bijrijder
Wil je niet de hele vakantie als enige rijden, kies dan voor een (gratis) tweede bestuurder. Dit is lang niet altijd automatisch inbegrepen.
Tip 13 – Aantal kilometers
Vooral als je van tevoren niet weet hoeveel kilometers je ongeveer gaat rijden, moet je er voor kiezen om dit ongelimiteerd te doen. Als je het wel ongeveer weet, houd er dan rekening mee dat je vast wel eens fout rijdt of juist nog iets extra’s wil toevoegen aan je route. Krap plannen is niet handig.
Tip 14 – Vastleggen
Kijk altijd voordat je akkoord gaat de auto na op beschadigen en misschien nog wel belangrijker: laat dit vastleggen! Het is ook verstandig om hier foto’s van te maken zodat je altijd bewijs hebt. Ik geef toe, dat ziet er een beetje gek uit, maar zet je over je schaamte heen en dek jezelf in. Niemand zit op vervelende verrassingen te wachten bij het inleveren van je auto (en wanneer je dus je vlucht moet halen). Ook bij het inleveren maak je weer foto’s, een beter bewijsstuk bestaat er niet.
Tip 15 – Rijbewijs
In veel landen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Op deze website staat een overzicht.
Laatste tip:
Lees alles nog 1 keer goed door. Staan de juiste data in de gegevens? Worden de namen van de bestuurders juist weergegeven? Heb je de juiste verzekering afgesloten?
Goede reis 🙂