Route – rondje zuid op Bonaire

Een echte aanrader en een begrip onder toeristen. “Rondje zuid” laat je in één dag het zuidelijke gedeelte van Bonaire zien. Je vertrekt vanuit Kralendijk en dan rijd je tegen de klok in langs de zoutpannen, het Pekelmeer en vervolgens naar het eindpunt Sorobon of Lac Baai. Of je met de fiets, scooter of auto gaat, je moet deze route zeker een keer gedaan hebben wanneer je op Bonaire bent.

De auto is het meest gebruikte vervoermiddel om “rondje zuid” te doen, maar wij hebben dit ook op de scooter gedaan, wat zeker een aanrader is! De wegen tijdens deze route zijn geheel verhard, met uitzondering van het stukje naar Lac Baai.

De route

Het maakt niet uit waar in Kralendijk begint, dit kan dus gewoon vanaf je accommodatie. In dit artikel rijd je tegen de klok in, maar je kunt uiteraard ook de andere kant langs gaan.

Vanaf Kralendijk rijd je langs het vliegveld richting de EEG Boulevard. Het eerste strand wat je dan tegenkomt is Te Amo Beach. Je rijdt gewoon door langs Donkey Beach. Op de EEG Boulevard zie je als eerst de zoutpier en daarna de zoutpannen, Pink Beach, White Slave, het kitestrand en Red Slave. Aan je linkerhand zie je het Pekelmeer als het goed is een heleboel flamingo’s. Rechts zie je vervolgens de Willemstoren, de ruige kust met allelei kunstwerken en vervolgens ben je bij Jibe City en Sorobon. Vanaf Sorobon kun je ook nog via “Kaminda Lac”, langs de mangrovebossen naar Lac Baai.

Overal op Bonaire vind je gele stenen met de naam van het strand erop. Stop dus ook zeker bij deze plekken, al dan niet om te zwemmen of te snorkelen.

De zoutpier

De zoutpier valt niet te missen, dit is een transportband die van de witte zoutbergen richting zee loopt. Hier leggen decennialang de schepen al aan en halen het gewonnen zout op. De zoutpier is een erg geliefde plek om te duiken en te snorkelen. Parkeer je auto direct aan het water en je loopt zo de zee in. Mijn tip is om de linkerkant het water in te gaan, dit is makkelijker dan aan de rechterkant. Wij hebben hier drie keer gesnorkeld maar helaas hadden wij hier niet zo’n geluk. Wel veel vissen gezien, maar geen schildpadden. Heb wel vaak gelezen en gehoord dat hier regelmatig schildpadden worden gespot. Heb jij meer geluk?

Zoutpannen

Aan je rechterhand de prachtige turquoise zee, aan je linkerhand de roze zoutpannen en recht voor je de hoge witte bergen met zout. Wat een prachtig kleurencontrast. Je zou denken dat er overal op Bonaire zakken zout te koop zijn, maar niks is minder waar. Sterker nog, het zout wat te koop is, is geïmporteerd. Toch gek als je naast deze zoutbergen staat.

Hier zie je ook de blauwe obelisk. Vroeger toen de zoutwinning nog in handen was van de Nederlanders gebruikten ze vier zones waar het zout geladen werd; de blauwe pan, de witte pan, de rode pan en de oranje pan. De obelisken lieten duidelijk aan de schippers zien waar ze moesten zijn.

Pink Beach

Wanneer je doorrijdt zul je enkele gele stenen tegenkomen, waaronder Pink Beach. De naam doet vermoeden dat het strand roze zal zijn. Ooit was dit ook het geval, door aangespoelde en gebroken schelpen kleurde het strand roze. Helaas is er in 1999 een orkaan langs geraasd en sindsdien is Pink Beach niet meer pink. Toch blijft het een mooi strandje om een lekkere duik te nemen.

White Slave – witte slavenhuisjes

In dit deel van Bonaire werkten vroeger vele slaven om het zout te winnen. Miljoenen kilo’s zout zijn vanuit Bonaire naar Nederland verscheept. Deze slaven leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Ze woonden in het dorpje Rincon en moesten lopend naar de zoutpannen, dit is 25 kilometer, waar je zo’n 5 uren over doet. Omdat dit te ver was om dit dagelijks te doen werden er in 1850 kleine slavenhuisjes gebouwd. Deze slavenhuisjes zijn nog altijd te bewonderen. Als je ziet hoe klein deze huisjes zijn, kun je je voorstellen dat dit nog steeds niet comfortabel was. Maar dat is niet het ergste, ze sliepen niet alleen in deze huisjes, maar soms wel met 2 tot 6 man! Dit is bijna niet voor te stellen. Gelukkig werd 13 jaar na de bouw van deze huisjes de slavernij afgeschaft. Vele jaren later werd de zoutwinning pas weer opgepakt. Dit keer gelukkig niet door slaven.

Kitestrand

Van veraf zie je de kites al in de lucht. Omdat het altijd waait op Bonaire zijn de omstandigheden hier perfect voor de beginnende en de gevorderde kitesurfer. Het is leuk om dit even te aanschouwen en je er over te verbazen dat hun kites niet verstrikt raken, vooral op drukke dagen.

Red Slave – gele slavenhuisjes

Bij de rode obelisk vind je de gele slavenhuisjes. Vroeger waren deze slavenhuisjes rood, vandaar de naam. De gele kleur is ontstaan door een foutje. Toen de huisjes geverfd moesten worden heeft iemand ze per ongeluk geel gemaakt. Dit is uiteindelijk zo gebleven.

Pekelmeer/ flamingo’s

Het Pekelmeer is een beschermd gebied waar veel flamingo’s leven. Samen met het Gotomeer (zie Rondje Noord) is dit de beste plek om ze te spotten. Als je geluk hebt zie je ze van dichtbij, maar van veraf zul je vaker tegenkomen. Je mag het gebied niet betreden, hier treden de inwoners van Bonaire ook hard tegen op als ze zien dat het gebeurt.

Willemstoren

Op Bonaire staan zeven werkende vuurtorens en één ruïne (Malmok). Willemstoren is de oudste vuurtoren van Bonaire, met daarnaast het huis van de vuurtorenwachter, welke inmiddels niet meer dan een ruïne is. De automatische vuurtoren heeft immers geen vuurtorenwachter meer nodig.

Kunst en ruige kust

Daarna kom je bij de ruige oostkust. Dit is wel even een ander gezicht dan alle mooie rustige strandjes die je hebt gezien. Het is dan ook niet toegestaan om aan deze kant van het eiland te zwemmen. Je zal als je deze golven aanschouwt wel snappen waarom. De golven klappen hier tegen de kust, waardoor er water opspat. Leuk om op de foto te zetten, maar je camera houdt niet zo van zout water, hou hier dus rekening mee.
De golven brengen veel drijfhout en allerlei soorten afval met zich mee. Waar creatievelingen leuke kunstwerken van hebben gebouwd welke je hier ziet staan. Bouw gerust mee als je je geroepen voelt.

Splitsing

Aan het einde van de kustweg kom je bij een splitsing, waar je eigenlijk vier opties hebt:
Optie 1: wanneer je rechtsaf slaat kom je bij Jibe City en Sorobon.
Optie 2: wanneer je linksaf gaat en dan gewoon rechtdoor kun je terug naar Kralendijk, waarbij je langs de Donkey Sanctuary rijdt.
Optie 3: Je kunt ook terug naar Kralenrijk door linksaf te slaan en na 850 meter vanaf de splitsing weer rechtsaf te slaan.
Optie 4: wanneer je linksaf bent geslagen en na 850 meter weer rechts, kun je er ook voor kiezen om nog naar Lac Bay te rijden. Daarvoor sla je na 5 kilometer weer rechtsaf de “Kaminda Lac” in.

Jibe City

Jibe City, samen met de Hang Out Bar, is door de relaxte sfeer en de fijne muziek echt de place to be. Liggend op een (gratis) bedje, lurkend aan je cocktail, kun je de trucs van de vele windsurfers aanschouwen. Voor veel mensen is dit een favoriete hotspot. Voor ons het is eerlijk gezegd te druk. Je kunt hier ook ontzettend lekker lunchen. Mijn aanrader is de chicken wrap.

Sorobon

Wanneer je langs Jibe City rijdt en doorrijdt naar het einde kom je bij Sorobon. Ook hier ontzettend veel windsurfers. Sorobon Beach is een breed strand, voorzien van fijn wit zand. In de weekenden maken de lokale inwoners het gezellig met hun zelf meegenomen BBQ’s en drankjes. Sorobon is geen geschikte snorkelplek.

Donkey Sanctuary Bonaire

Ezels komen niet van nature voor op Bonaire. De dieren zijn vroeger door de Nederlanders meegenomen om te helpen met het vervoeren van zout. Toen dit niet meer nodig was zijn de ezels aan hun lot overgelaten en hebben ze zich veelvuldig voortgeplant. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben kwamen er in een snel tempo erg veel ezels bij wat de natuur van de Bonaire schade aanricht. Verder werd er niet naar de ezels omgekeken. De Donkey Sanctuary vangt niet alle ezels op, dat zou te veel worden, alleen de zieke dieren en de veulens zonder moeder. Inmiddels leven er meer dan 700 ezels.

Je kunt met je eigen auto rondrijden tussen de nieuwsgierige ezels. Wanneer je bij de ingang dan ook nog wat lekkers voor ze hebt gekocht zullen ze zeker naar je toekomen. Vooral voor kinderen een erg leuk uitje!

Lac Bay

De weg naar Lac Bay of Lac Baai is al erg mooi. Hier zie je de mangrovebossen.

Lac Baai zelf is een ondiepe lagune gelegen aan de zuidoostkant van Bonaire. Vanaf hier kijk je over het water naar Sorobon. Omdat het hier zo ondiep is, is het zeer geschikt om hier met kinderen te zwemmen. Ook is dit een zandstrandje. In de weekenden is het hier gezellig druk, want dan is het eettentje open, doordeweeks is het gesloten.

Want je niet zult ontgaan zijn de enorm hoge bergen met schelpen. Dit zijn karkó-schelpen of koninginneschelpen. De schelpen kunnen wel meer dan 35 centimeter groot worden. Vroeger werden deze schelpen hier veel gevangen en gegeten, totdat ze bijna uitgestorven waren. Daarom is dit sinds 2005 verboden.

Huur hier een kajak en vaar door de mangrovebossen.

Dit is het einde van je “rondje zuid”.

Scroll naar boven