Koh Samet – Wanneer en wat?

Dat Koh Samet een Nationaal Park is, is absoluut niet direct bij aankomst te zien. Stap even over je eerste indruk heen en neem de tijd om Koh Samet te leren kennen. Want Koh Samet is wel degelijk heel erg mooi. Het noorden van het eiland is het meest ontwikkelend. Wil je meer eenvoud en minder voorzieningen, ga dan juist naar het zuiden. Je zult ook begrijpen dat hierdoor het noorden een stuk toeristischer is dan het zuiden, waar je meer locals tegen zult komen. Toch raad ik je juist aan om ook het zuiden te bezoeken. Koh Samet is een klein eiland. Het is 5,127 km2, ter vergelijking: Tenerife (het grootste Canarische eiland) is 2.034 km2. (Denk je nu “huh, maar dat is toch het dubbele?” Het verschil zit ‘m in de komma.)

Wanneer naar Koh Samet?

Koh Samet is het gehele jaar door te bezoeken omdat de lokale luchtstromen zo lopen dat het op Koh Samet minder regent dan op het nabijgelegen vasteland en de omgeving. Het eiland heeft een eigen microklimaat en is dus eigenlijk altijd aangenaam. Het beste is van april t/m oktober. Tijdens het regenseizoen (september, oktober en november) kun je af en toe een bui verwachten, maar ook dan is het heerlijk en wat is er verfrissender dan een lekkere zomerse bui? Koh Samet is één van de meeste zonnige en droge eilanden van Thailand. Spoel je weg op Koh Samui? Kies en dan voor om richting Koh Samet te vertrekken.

Wat te doen op Koh Samet

Je gaat voornamelijk naar Koh Samet om lekker te relaxen, misschien om het drukke Bangkok te ontvluchten. Koh Samet kent vele mooie stranden. Deze stranden heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Koh Samet is 2,3 bij 6,8 kilometer. Omdat het eiland zo klein is, kent het niet echt bezienswaardigheden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij je gaat vervelen, altijd genoeg te doen; zoals:

Fietsen

Het is erg leuk om het eiland per fiets te verkennen. Omdat het eiland een Nationaal Park is, heeft het een beschermde status en daarom zal je er geen hoogbouw of drukke asfaltwegen tegenkomen. De wegen zijn erg eenvoudig, maar goed te doen per fiets.

Wandelen

Ook is wandelen een aanrader. Tijdens een wandeling langs de oostkust passeer je de ene na de andere prachtige baai. Parelwitte zandstranden en azuurblauwe zee gegarandeerd. Of je gaat naar de westkust, waar je juist rotskliffen vindt. Ga hier ook vooral naar Ao Prao (paradijsbaai), gelegen tussen de kalkstenen rotspartijen.

In het binnenland vind je de groene jungle, ook altijd de moeite waard om te verkennen. Er zijn genoeg wandelpaden te vinden.

Eten

Uiteraard, eten. Persoonlijk vind ik de Thaise keuken de allerlekkerste. En het is nóg lekkerder om hiervan te genieten met de geluiden van de zee op de achtergrond. Er wordt veel vis geserveerd, zo uit de zee op je bord, kan niet verser.

Snorkelen

Het water rondom Koh Samet is vrij ondiep en het leent zich daarom perfect om in te snorkelen. Heb je zelf geen snorkelsetje mee? Dan kun je deze erg goedkoop kopen maar ook vaak lenen of huren bij je accommodatie. Onderwater zie je tussen het prachtige kleurrijke koraal allerlei soorten vissen, zoals (ongevaarlijke) haaien en barracuda’s maar ook zeesterren en roggen.

De beste plek om te snorkelen is vanaf het strand Ao Phrao. Ook zijn er veel georganiseerde bootreisjes te boeken, waarbij je onderweg stopt bij verschillende snorkelplekken en een duik in het heerlijke water kunt nemen.

Duiken

Als je liever gaat duiken, kun je dat ook prima rondom Koh Samet doen. Op het eiland zijn twee goede duikscholen te vinden (UDI Scuba Diving en PN Travel) waar je je PADI kunt halen. Voor de meer geoefende duikers kun je een excursie boeken naar de duikspot bij Hin Pholeung. Hier kun je zelfs zwemmen met walvishaaien. Ik heb gehoord dat dit echt een aanrader is. Populaire duiklocaties in de omgeving van Koh Samet zijn de eilanden Koh Talu en Koh Kudee.

Watersporten

Behalve onder water, valt er ook een hoop te doen óp het water. Huur bijvoorbeeld een waterscooter. Of ga windsurfen, dit kun je het beste doen net noorden van Hat Sai Kaew. Of ga met een kano langs de kustlijn peddelen, dit doe je het beste in het rustige water langs de oostkust.

Zonsondergang en vuurdansers

Op Hat Sai Kaew kun je de prachtige zonsondergang zien. Daarna komen de vuurdansers je een geweldige show geven.

Nachtleven

Wanneer je op een strand bent en je bijna denk dat je op een onbewoond eiland bent, kun je het je maar moeilijk voorstellen. Maar Koh Samet staat er ook om bekend dat het een spetterend nachtleven heeft. Veel restaurants schuiven na het diner de tafels aan de kant, zetten de muziek een stukje harder, vullen de emmertjes met sterke drank en tadaa, de discotheek is geboren. Vooral op de boulevard van Hat Sai Kaew worden de beste feestjes gevierd. Ga jij de longen uit je lijf zingen in één van de karaokebars?

Scroll naar boven