Wat moet je eten als je op Fuerteventura bent?

Wanneer je op Fuerteventura bent wil je natuurlijk ook de lokale gerechten proeven. Maar wat zijn die lokale gerechten precies?

Canarische aardappeltjes

Het eerste gerecht wat direct in je opkomt als je denkt aan typisch eten op Fuerteventura en eigenlijk alle Canarische eilanden, dan zijn het Canarische aardappeltjes, oftewel papas arrugadas. Deze kleine gerimpelde aardappeltjes worden in schil gekookt in water met heel veel zout. Ze worden gegeten met mojo saus, mojo verde of de iets pikantere mojo rojo. Heerlijk!

De geschiedenis van deze aardappeltjes is interessant: in de 16e eeuw werden vanuit Zuid-Amerika de aardappeltjes naar Spanje gebracht. Aangezien de Canarische Eilanden bij Spanje horen, werden ze vanuit hier ook naar Fuerteventura verscheept. Echter wisten de Majoreros (inwoners van Fuerteventura) niet wat ze met deze aardappeltjes aan moesten. Ze werden dan ook eerst in de botanische tuinen tentoongesteld voordat men uitvond dat ze heerlijk zijn om te eten.

Tapas

Tapas is typisch Spaans. Je tafel staat vol met allemaal kleine schaaltjes met hierin allerlei kleine gerechtjes. Ideaal voor als je van alles wilt proeven. Ook op de Canarische Eilanden kun je tapas overal bestellen. Je hebt koude en warme tapas.

Vis

Uiteraard staat op een eiland waar je omgeven bent door zon en zee vaak vis op het menu. Restaurants stallen hun zojuist gevangen vissen uit in hun vitrines. Je kunt zelf kiezen welke er een kwartiertje later op jouw bord ligt. Verser kan niet. Vaak wordt de vis gegrild geserveerd, gevuld met knoflook en kruiden. De bekendste vis van het eiland is de vieja, de papegaaivis.

Geitenkaas

Op Fuerteventura leven meer geiten dan mensen. De reden dat geitenkaas ook in dit lijstje moest voorkomen. De Majorero kaas is namelijk dé specialiteit van het eiland en staat bij vele restaurants op het menu. Omdat ik zelf geen kaasliefhebber ben heb ik het niet voor je geproefd. Maar de kaas is wereldwijd geprezen en heeft zelfs een beschermde status mogen ontvangen, zegt dat niet genoeg? In het binnenland heb je vele boerderijtjes waar ze de kazen verkopen.

Geitenvlees

Zoals ik net al noemde heeft Fuerteventura meer geiten dan mensen als inwoners. Goede reden om ook geit op het menu te zetten. Estofado de carne de cabra wordt meestal geserveerd met de eerder genoemde Canarische aardappeltjes.

Scroll naar boven