Rondreis Azië #8 – Brunei

Salam aleikum!

De kans is groot dat je nog nooit van dit landje gehoord hebt. Ik heb er jaren geleden iets over gelezen en sindsdien wil ik er al heen, vandaag is het zover. Na een tussenstop van enkele dagen in het Maleisische Kuala Lumpur ben ik met een vlucht van twee uurtjes geland op de internationale luchthaven van Brunei. Dit landje, ongeveer zo groot als Gelderland, ligt volledig ingeklemd door Oost-Maleisië op het enorme eiland Borneo.

Het gouden Brunei

Brunei wordt gezien als het rijkste land ter wereld. Niet dat de inwoners zo vreselijk veel geld hebben, maar de sultan Bolkiah heeft dit wel. De sultan was – vóór Microsoft-oprichter Bill Gates – de rijkste mens ter wereld. De man bezit ongeveer 50 miljard dollar. Dat is dus 50.000.000.000 dollar. Samen met onder andere Bill Gates en Marc Zuckerberg bezitten de acht rijkste mensen op aarde net zoveel als de armste vijftig procent. Laat dat eens tot je doordringen.

Living like a sultan

Doordat de grond hier rijk is aan olie en het Nederlandse Shell daar op tijd bij was stromen de miljarden dollars binnen. En van elke liter benzine die jij bij de pomp in je Panda gooit gaat een deel van het geld naar meneer Bolkiah. De sultan bezit het grootste woonhuis ter wereld. Dit paleis heeft 1700 kamers en 257 badkamers. “Lieverd, waar is m’n telefoon?” “In de badkamer denk ik.” Super onhandig dus. En je moet ’t ook allemaal schoonhouden… Wel handig als je bijna elke dag van het jaar wil douchen in een andere badkamer.

Easy rider

Tevens is de beste man in het bezit van ruim 7000 auto’s. En nee, geen Volvo’s, échte luxewagens. Hij bezit maar liefst 350 Rolls-Royces en negen MacLaren F-1 wagens, negen Boeings, een Airbus en twee helikopters. Toen ik terugliep naar mijn hotel vloog een van deze heli’s over, hoogstwaarschijnlijk met de sultan erin. Ik geloof dat hij naar me zwaaide maar weet het niet zeker.

HA! Gayyyy!

Sinds enkele jaren is de sharia-wet in Brunei ingevoerd. Overspelige vrouwen kunnen als ze betrapt worden worden gestenigd. Toen ik op het vliegveld het immigratieformulier invulde stond er met grote letters dat het smokkelen van drugs bestraft zal worden met de dood, net als homoseksualiteit. Echter zie ik van beide het kwaad niet in maar ik vraag me toch af wat er gebeurd als je een stonede homoseksuele man in je koffer het land in smokkelt…

Voor een appel en een Brunei

Voor de inwoners van dit sultanaat is zorg en onderwijs helemaal gratis. Voor Aziatische begrippen ziet de stad er schoon en fris uit en de wegen zijn in goede staat. Ikzelf zal hier maar drie dagen blijven, enerzijds omdat het land een stuk duurder is dan de rest van Azië en anderzijds omdat er verder geen F te doen is. Een lekker biertje op het terras drinken zit er door de sharia-wet niet in. Nooit een biertje drinken? Waarom zijn we anders op deze wereld zou ik haast willen zeggen. Toen ik net in de supermarkt een vlaag van geluk door mijn lijf voelde stromen bij het zien van flesjes bier, zag ik toen ik beter keek dat het olijfolie was…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven