Bedbugs, wat kun je er tegen doen?

Tijdens mijn rondreis door Australië heb ik ze maar liefst 3 keer gehad, bedwantsen, beter bekend als bedbugs. Londen staat er ook om bekend dat de goedkopere hostels erg last hebben van deze vieze beestjes. Ik had ook gewoon domme pech. Toch is het wel het meest gevreesde beestje onder de backpackers. Ze jeuken ontzettend en je ziet er een week uit alsof je in een muggenplaag terecht bent gekomen. Hieronder, helaas uit eigen ervaring, mijn tips om te voorkomen dat jij ze krijgt.

Controleer je bed!

In luxe hotels zal je ze niet veel tegen komen, maar in hostels des te meer. Ze zijn niet heel goed te zien omdat ze echt heel klein zijn, zo’n 5 mm. Ze houden niet van licht en daarom moet je goed naar ze op zoek, want je kunt ze wel vinden door je matras te controleren. Haal het beddengoed van het matras af, vooral in de hoeken en bekijk de hoeken zorgvuldig. Oudere matrassen hebben vaak nog hoekjes, zoals op de foto, waar de bedwantsen zich lekker kunnen verstoppen. Zie je zwarte of lichtbruine stipjes? Zorg dan dat je spullen en jijzelf niet in contact komen met de bedbugs en dat je snel uitcheckt en een ander hostel opzoekt. Hier wil jij niet slapen. (Het is wel zo aardig om de eigenaar even op de hoogte te brengen).

Donker beddengoed

Wees dan nog alerter! Door de kleur van het beddengoed kun je het matras veel minder goed inspecteren. Persoonlijk zou ik het al niet vertrouwen. Hotels die last hebben van bedbugsplagen staan er om bekend om voor donker beddengoed te kiezen zodat de bedbugs niet worden opgemerkt.

Voorkom verspreiding

Leg je backpack, koffer en kleding nooit op of onder het bed. Het liefst op tegels (zoals in de badkamer) of op harde oppervlakten. Ook is het altijd beter om je backpack of koffer iets hoger neer te leggen en niet op de vloer maar op zoiets als een (lage) kast.

Jeuk = foute boel

Ze leven van je bloed. Dus word je wakker en jeuken je bovenarmen, benen, wangen of voorhoofd of alles? Blijf dan niet liggen!! Meld het ook aan de eigenaar van het hostel, zodat het zich niet verspreid. Ik dacht de eerste keer dat ik last had van zandvliegen (sandflies), maar die voel je direct, meestal al op het strand en sandflies zijn niet ineens ‘s nachts actief, bedbugs juist wel.

Toch gebeten?

Toch bedbugs? In warme landen: stop AL je spullen in een zwarte vuilnistas en laat dit de hele dag in de zon liggen. Daarna moet je alles uitwassen, vooral omdat je spullen dan echt enorm stinken. Was alles zo veel mogelijk boven de 60 graden. De bedbugs zullen deze hitte niet overleven.
In koude landen: stop alles wat in de vriezer kan, en vooral je spullen van stof 24 uur lang in de vriezer. De bedbugs houden niet van hitte maar kunnen ook niet tegen deze kou. Ook hierna is het verstandig om alsnog alles op 60 graden te wassen.

Jeukt lekker hoor!
Scroll naar boven