Op reis of op vakantie?

Altijd weer de discussie: ga je op reis of op vakantie? Is het nou friet of is het patat? Is Fries een taal of een dialect? Het is gewoon een feit dat Fries een taal is en friet en patat zijn in essentie precies hetzelfde, gefrituurde aardappel. Maar er zit zeker wel verschil in “op reis” of “op vakantie” gaan. Ik zal hier het verschil nog duidelijker uitleggen, met voorbeelden.

Eerst even door de duidelijkheid; het is natuurlijk gewoon patat.

Het verschil

Maar goed, op reis of op vakantie. Wat is nou het verschil? Naar Mallorca ga je bijvoorbeeld niet op reis. Daar ga je heen op vakantie. Naar Thailand kan beide. Als je veel van het land gaat bekijken, dan ben je op reis. Ga je vooral voor zon, zee en strand en blijf je voornamelijk in één hotel, dan ben je op vakantie.

Het verschil zit ‘m in de frequentie van het aantal activiteiten tijdens de reis of vakantie. Met een cocktail in je hand, wegdromen bij een goed boek, kan natuurlijk bij beide. Maar lees je meer dan twee hoofdstukken per dag en doe je dit wel erg vaak, dan ben je duidelijk op vakantie. Heb je na een 15 kilometer lange hike zin om te ontspannen en kun je net twee hoofdstukken lezen, dan ben je op reis.

Doe je een excursie om bijvoorbeeld dolfijnen te spotten? Dan ben je op vakantie. Ga je daarna nog kajakken en 100 kilometer rijden om bij je volgende bestemming te komen. Dan ben je op reis.

Kom je na twee weken uitgeput thuis en ben je toe aan vakantie. Juist, dan ben je op reis geweest. Voel je het verschil?

Dan geef ik je nog wat leuke tips voor echt reis- of vakantiebestemmingen.

Drie echte reisbestemmingen:

Costa Rica is toch echt een land waar je heen gaat op reis. Je kunt hier prachtige hikes maken door de groenste natuur. Ook Vietnam is een echte reisbestemming. Met je backpack op reis je van dorp naar dorp en onderweg kom je de mooiste tempels en vriendelijkste mensen tegen. Ook het eten is een goede reden om hierheen op reis te gaan. Ook in Zuid-Afrika kun je super goed op reis. Huur een auto en rijd naar het kruger-park. Ongetwijfeld kom je hier oog-in-oog te staan met de prachtigste dieren.

Drie echt vakantiebestemmingen:

Mallorca is een prachtig eiland en helemaal niet ver vliegen. Iets verder liggen de Canarische Eilanden, bijvoorbeeld Tenerife en Gran Canaria. Je kunt op deze eilanden actief en relaxen goed met elkaar afwisselen. Sowieso is op elk van de eilanden zon, zee en strand te vinden.

Combineren kun je leren

Uiteraard hoef je niet te kiezen. Óf een reis, óf een vakantie. Je kunt dit ook combineren. Thailand en India zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt om reizen en vakantie goed te combineren. Ga eerst twee weken op reis door het land te verkennen. Daarna kun je aan het strand (op één van de eilanden) heel goed nog een weekje vakantie vieren. Kom je toch nog uitgerust thuis.

Hoe dan ook… Veel plezier!

Scroll naar boven