Al wandelend of fietsend door één van de 21 Nederlandse Nationale Parken kun je de schoonheid van Nederland ontdekken. Grote kans dus dat er sowieso één van deze parken bij jou in de buurt is. Houd je camera in de aanslag, want Nederland heeft prachtige en speciale flora en fauna.
Van noord naar zuid:
Schiermonnikoog – NP Schiermonnikoog
Op het kleine en autoloze Waddeneiland Schiermonnikoog gaat de natuur grotendeels haar eigen gang. Er zijn verschillende soort landschappen en vogels te bewonderen. Ook heb je grote kans om zeehonden te spotten. Een uniek Nationaal Park.
Noord Friesland – NP Lauwersmeer
Nog maar 40 jaar geleden was het Lauwersmeer zee. Omdat de bewoners al langere tijd bang waren voor overstromingen, werd er in 1969 een afsluitdijk gebouwd. Daardoor ontstond drasland, een bijzonder natuurgebied met veel zeldzame vogels zowel op het land als bij het water. Ook paarden en runderen zijn hier te zien.
Midden Friesland, tussen Leeuwarden, Drachten en Heerenveen – NP De Alde Feanen
In de Alde Feanen wordt veel per boot gedaan, omdat je vanaf het water het mooiste beeld krijgt. Vaar door de vele vaarten en trekgaten (langgerekte stroken waar het veen werd uitgebaggerd) en bekijk dit laagveenmoeras. De diversiteit aan moerasbos, rietland, trilveen en dotterbloemhooiland maken dit een unieke plek in het hart van Friesland.
Texel – NP Duinen van Texel
Het tweede en tevens laatste Waddeneiland in deze lijst, Texel. Met de verscheidenheid aan uitgestrekte zandvlaktes, heidevelden en bossen. Texel kent ook vele kwelders, begroeide stukken land die direct, zonder duinen of dijken, aan zee grenzen. Natte duinvalleien wisselen elkaar af met droge duinen. De Slufter en de Hors zijn de bekendste kwelders. Kijk niet raar op als je hier een lepelaar, een velduil of een van de 80 andere vogelsoorten tegenkomt.
Drenthe – NP Drentsche Aa
Tussen Glimmen, Assen en Gieten ligt de Drentsche Aa, het best bewaarde beekdallandschap van West-Europa. Boerderijen, akkers, brinken, hooilanden en beekdallen. Beek en landbouw gaan hier hand in hard. Ook hunebedden zul je in deze regio vinden.
Grens Friesland en Drenthe – NP Drents-Friese Wold
Pas sinds 2000 is het Drents-Friese Wold een Nationaal Park. Het gaat om een gebied van ruim 6000 hectare bos, heide, zand en beekdalgraslanden. Wanneer je interesse hebt in verschillende soorten paddenstoelen, is dit het aangewezen gebied, je vindt er meer dan 800 soorten.
Midden Drenthe – NP Dwingelderveld
Het grootste natte heidegebied van West-Europa is het Dwingelderveld. Ben je op zoek naar veel bijzondere dieren, hier vind je het. Reeën, vossen, adders, (roof)vogels en zelfs mestkevers. Maar ook verschillende orchideeën en jeneverbessen.
West Drenthe – NP De Weerribben-Wieden
Een groot gebied met veel laagveenmoeras waar je prachtig kunt wandelen. Nationaal Park De Weerribben – Wieden biedt een verscheidenheid aan flora en fauna, zoals otters, vlinders en sterns. In de winter is het leuk om het gebied al schaatsend te bekijken.
Tussen Zandvoort en IJmuiden – NP Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt midden in de randstad. Het indrukwekkendste zijn overblijfselen van de tweede Wereldoorlog, de bunkers. Gelukkig is er ook veel flora en fauna te vinden; prachtige stranden, kakrijke duinen, veenpolders en bossen.
Tussen Deventer en Hengelo – NP Sallandse Heuvelrug
Dit landschap doet bijna buitenlands aan. Dit komt door de ijstijd en daarmee het verschuivende landijs. Er zijn vele heidevelden, vennen en bos. De Koningsbelt is met zijn 75 meter boven zeeniveau de hoogste heuvel.
Boven Arnhem – NP De Hoge Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe is met zijn 5500 hectare de plek om wilde dieren te zien in prachtige landschappen. Er worden veel excursies, workshops en evenementen georganiseerd. Het park kun je al wandelend, te paard of op een van de 1800 gratis “Witte Fietsen” verkennen. Zolang de voorraad strekt kun je deze pakken bij een van de drie ingangen: Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus zijn ook in het Nationale Park te vinden. Kortom; voor iedereen wat wils. Vervelen zul je je hier niet.
Oostelijk van NP De Hoge Veluwe – NP Veluwezoom
Vlak naast het Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het oudste Nationale Park van Nederland, Veluwezoom. De hoge ligging, bossen, heide en stuifvlaktes maakt dit park zo bijzonder. Net als bij NP Sallandse Heuvelrug komt dit door de ijstijd.
Utrecht – NP Utrechtse Heuvelrug
De voorlaatste ijstijd heeft ervoor gezorgd dat de Utrechtse Heuvelrug is ontstaan. Heidevelden, bos, vennen, zandverstuivingen; de heuvelrug is één en al gebied waar gewandeld en gefietst kan worden. Ook aan cultuur geen gebrek, er is veel historie te vinden, zoals; landgoederen, kastelen en grafheuvels. Het is mogelijk om hier een boommarter of das tegen te komen, maar dan moet je wel geluk hebben.
Tussen Den Haag en Leiden – NP Hollandse Duinen
In het 4610 hectare grote Nationaal Park Hollandse Duinen vind je uiteraard duinen, maar dat is lang niet het enige. Het NP loopt langs de Zuid-Hollandse kust, een prachtig afwisselend landschap met naast duinen ook landgoederen en zeedorpen.
Onder Dordrecht – NP De Biesbosch
Misschien wel het meest bekende Nationale Park van Nederland, De Biesbosch. Het land loopt hier regelmatig onder water. Daarom kun je De Biesbosch het beste per boot, kano of sup verkennen. Als je stil bent en goed oplet dan heb je kans om een bever te spotten.
Noord Limburg – NP De Maasduinen
Dit Nationale Park biedt een afwisseling van naald- en loofbos, heide, vennen en stuifzandruggen. Bij droog weer is het Geldernsch-Nierskanaal rustig. Maar wanneer er veel water doorheen moet is dit ineens een wild stromende rivier. Er zijn vele wandelroutes die je langs kastelen, oorlogsmonumenten en grafvelden brengt.
Zeeland – NP Oosterschelde
De Oosterschelde is het grootste en natste Nationale Park van Nederland. Door het getij is het landschap steeds weer anders. Bij vloed zijn de heersers het water en de wind. Bij eb zie je platen en slikken. Ook onder water is de wereld prachtig, kleurrijk.
Boven Tilburg – NP De Loonse en Drunense Duinen
De stuifduinen geven dit Nationale Park zijn unieke karakter. Stuifduinen blijven nooit hetzelfde, zij veranderen continu van vorm en plaats. Daarom is elk bezoek aan dit Nationale Park uniek. Ook zijn er vele bossen en boerderijen.
Grens Nederland – België – Grenspark Kalmthoutse Heide
Het Grenspark Kalmthoutse Heide ligt op de grens van Nederland en België. Je vindt hier zowel natte als droge heide, vennen, landduinen en vele bossen. Speciale vogels als de boomleeuwerik, de tapuit en de nachtzwaluw zie je hier vaak.
Grens Noord-Brabant – Limburg – NP De Groote Peel
In hoogveengebied Nationaal Park De Groote Peel werd veel turf gewonnen. Lang konden bezoekers alleen dromen over dit park, maar sinds de aanleg van knuppelbruggen zijn die plekken niet langer onbereikbaar. Tijdens het wandelen of fietsen zul je veel flora en fauna vinden.
Bij Roermond – NP De Meinweg
Nationaal Park De Meinweg delen we met Duitsland en maakt deel uit van het grenspark Maas-Swalm-Nette. Het enige park in Nederland waar je terrassenlandschap vindt. Dit is ontstaan door breuken in de aarde. Er zijn 4 terrassen met een onderling hoogteverschil van 50 meter. Wilde zwijnen en adders zijn hier veel te vinden in de bossen, heide, vennen en bij de beken.
NB. Foto's zijn willekeurig geplaatst.