Zuid-Afrika in 3 weken – dé ideale route

Heb jij 3 weken de tijd om door het prachtige Zuid-Afrika te reizen? Hier vind je de route die ik gemaakt heb. Met onder andere de Panoramaroute, 2 dagen (zelf) rijden door het Kruger Park, de Garden route en het Addo Elephant Park en natuurlijk veel tips voor betaalbare overnachtingen. Meer informatie vind je ook in mijn blog.


Op het vliegveld van Johannesburg hebben wij onze auto opgehaald bij Hertz. We brengen deze terug op het vliegveld van Kaapstad. In Nederland al geregeld bij Sunnycars, kosten: €400 voor 22 dagen. Vind hier meer tips over het huren van een auto.

Het startpunt van onze reis is Johannesburg. Het is verstandig om van Johannesburg naar Kaapstad te reizen, omdat Johannesburg minder leuk is dan Kaapstad. Afhankelijk van je vlucht is het handig om 1 á 2 nachten in Johannesburg te verblijven. Wij verbleven 1 nacht omdat wij ’s ochtends vroeg al aankwamen en dus de hele dag hadden. Hou er rekening mee dat reizen vermoeiend is en dat je waarschijnlijk de eerste dag nergens zin in hebt. Het enige wat echt een aanrader is in Johannesburg is het apartheidsmuseum. En wij als Nederlanders moeten dat eigenlijk wel gezien hebben.

Johannesburg is een onveilige stad, gelukkig zijn er enkele veiligere wijken, waaronder Melville, waar wij onze overnachten in Melville Turret Guesthouse, kosten: €38 voor 1 nacht. Ook Maboneng, Sandton en Newtown zijn veiligere wijken.

Vanaf Johannesburg rijden wij naar Graskop. Dit is zo’n 410 km en doe je 5 uren over. Hou je netjes aan de snelheid anders heb je geheid een boete te pakken!

Tip: neem altijd genoeg water en eten mee voor onderweg. Je hebt lang niet altijd gelegenheden om wat te kopen.

De eerste stop van de Panoramaroute is Lone Creek waterfall, dit is onze eerste en direct laatste stop van de dag. We rijden door naar onze accommodatie, Thaba Tsweni Lodge & Safaris, kosten: €40 voor 1 nacht.

Vanaf hier rijden we de rest van de Panoramaroute:
Pinnacle Rock
Gods Window of Wonder View
Bourke’s Luck Potholes
Drie Rondavals
Blyde River Canyon


De Panoramaroute is ongeveer 100 km lang, vertrek vroeg in de ochtend zodat je de hele dag hebt om van de mooie uitzichten te genieten!

Overnachten doen we aan de rand van het Kruger Park, dit is vanaf Blyde River Canyon nog 1,5 uur (50km) rijden. We slapen in Andover Rest Camp (dit is geen aanrader), kosten: €87 voor 2 nachten, inclusief “diner en ontbijt” (als je wilt weten waarom diner en ontbijt tussen aanhalingstekens staat moet je even mijn blog lezen).

De volgende 2 dagen rijden wij willekeurige routes door het Kruger Park. Naar ons idee maakt het niet veel uit waar je precies langs rijdt, alles is prachtig! Zorg dat je heel vroeg opstaat (4 a 5 uur) en wat eerder weer stop (16 a 17 uur), dieren zijn vaak vroeg actief. Bovendien ben je na een dag rijden echt kapot. Ook is het erg belangrijk om op tijd het park uit te zijn. Bekijk altijd voordat je het park in gaat hoe laat deze sluit. Veel reizigers boeken een safari, wij vonden dit niet nodig omdat we werkelijk alle dieren die je maar kon zien ook daadwerkelijk gezien hebben.


Aan het eind van de tweede dag Kruger Park rijden we door naar Komatipoort om te overnachten in Sundown Lodge, kosten: €38 voor 1 nacht.

Vanaf Komatipoort rijden we Swaziland binnen, let er goed op dat dit een ander land is en dat je hier papieren voor nodig hebt. We rijden in iets meer dan 2 uur (145 km) rustig aan naar onze accommodatie, Mabuda Farm, kosten: €92 voor 2 nachten. Deze prachtige farm is echt een aanrader. We hebben vanaf de accommodatie een fantastisch uitzicht.

Vanaf Swaziland gaan we naar de kust. St. Lucia is onze volgende bestemming. Dit is bijna 300 km waar je minimaal 3,5 uur over doet. Overnachten doen wij in de Fishermans Flat, kosten: €53 voor 2 nachten.

Bezoek vanaf St.Lucia het iSimangaliso Wetland Park.

We gaan langs de kust richting Port Elizabeth. Omdat dit te ver rijden is voor 1 dag overnachten we in Mthatha. Mthatha is 670 km rijden vanaf St.Lucia en dit duurt zonder stoppen 8,5 uur. In Mthatha overnachten we in Siya & Mihlali B&B, kosten: €35 voor 1 nacht.
Vanaf Mthatha is het nog 6 uren (480 km) rijden naar Port Elizabeth.

Tip: Om tijd te besparen, of als je niet zo van autorijden door de bergen houdt, kun je vanaf St.Lucia ook vliegen naar Port Elizabeth. Je slaat dan wel een ontzettend mooie route over.


Ga vanaf Port Elizabeth naar het Eddo Elephant Park, dit is een uurtje rijden. Hier begint officieel de Garden route, welke loopt tot Kaapstad. Sla het Addo Elephant Park niet over, dit is echt een aanrader!

In Port Elizabeth sliepen wij in 25 on Irvine, kosten: €38 voor 2 nachten.

Vanaf Port Elizabeth rijden wij in iets meer dan een uur naar Jeffreys Bay. Hier kun je vaak pinguïns spotten. Helaas hebben wij geen geluk en rijden in weer een uur naar de Storms River Bridge.

Vanaf hier in nogmaals een uur door naar Plettenberg, waar we overnachten in Mandalay Guest House Plettenberg Bay, kosten: €39 voor 2 nachten.

Vanaf Plettenberg kun je een mooie hike maken door het Robberg Nature Reserve.


Knysna is onze volgende bestemming, wat maar een half uur rijden is. Mocht je een nacht willen besparen dan kun je er het beste voor kiezen om direct naar Oudtshoorn te reizen. Onze accommodatie At the Loerie is wel prachtig, kosten: €31 voor 1 nacht.

Vanaf Knysna rijden we in nog geen 2 uren naar Oudtshoorn. Wij gaan hier naar de Cango Grotten.

Wanneer je in Oudtshoorn bent moet je echt bij het restaurant Nostalgie gaan eten.

Naar Hermanus is het iets meer dan 4 uren (360 km) rijden. Dit is dé plek om walvissen te spotten! Slapen in Hermanus doe je in Robin’s Nest voor maar €26 per nacht.

Vroeg vertrekken en in 2,5 uur (150 km) naar Kaap de Goede Hoop rijden, dit is een prachtig natuurpark. Helaas hadden wij niet door dat dit een natuurpark is (dus entree betalen) en zijn we hier maar heel kort geweest. Ik raad je aan om in de buurt een overnachting te boeken en de volgende dag naar Kaapstad te rijden.

Wij reden dus dezelfde dag nog naar Kaapstad, ongeveer 1,5 uur (65 km) rijden, wat het eindpunt van de reis is. In Kaapstad heb je natuurlijk ontzettend veel accommodaties, kijk goed in welke buurt je zit. Wij zaten in The Buddha Garden voor €102 voor 4 nachten, wat helemaal prima was.

Restaurant tip in Kaapstad: La Parada