Uitjes & Nachtjes is een prachtig vormgegeven dik boek met bijzondere accommodaties in Nederland en België. Er is ook veel te lezen over wat je kunt doen in de omgeving. Zo heb je gelijk inspiratie voor een heleboel weekendjes weg. Dit is ook echt een gaaf boek om cadeau te doen! Duidelijke teksten, niet te veel poespas. Een fijne mix van praktische informatie en persoonlijke ervaringen. De meeste ervaringen in het boek zijn gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd of op jonge tieners. Hoewel er ook plekken in voorkomen zoals het Nijntje Museum in Utrecht waar je peuter blij van wordt. Door dit boek krijg je gelijk zin om ook een weekendje weg te gaan.
In dit reisboek komen de verhalen van 30 gezinnen aan bod die naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika zijn gegaan. De meeste zijn geschreven door de ouders, maar sommige door de kinderen zelf. Ze vertellen uitgebreid over hun reis (vaak 4-6 pagina’s). Superfijn boek om te lezen; de verhalen beginnen vaak met een cliffhanger en nemen je dan mee naar een bepaalde situatie uit de reis. Zeker ook door de structuur kun je, als je weinig tijd hebt, even een verhaal eruit pikken. De verhalen zijn leuk om te lezen en geven zin om te reizen, zelfs als je helemaal niks met de bestemming hebt. Dit boek bevat ook nog een hoofdstuk met praktische tips. Door de aantrekkelijke prijs is het boek ook erg geschikt om weg te geven als cadeautje. Dit boek komt uit 2005, dus sommige informatie kan wat gedateerd zijn.
Kids & The City is een mix van een reisgids en een leesboek. In dit Nederlandse boek uit 2018 komen 12 steden aan bod voor een stedentrip met kinderen: Antwerpen, Barcelona, Belgrado, Berlijn, Londen, Marrakech, New York, Parijs, Porto, Rome, Rotterdam en Stockholm. De term “Ultieme stedentrips met je kinderen” ben ik het niet helemaal mee eens. Er zijn absoluut steden die meer te bieden hebben voor gezinnen dan deze twaalf. Maar dit zijn wel toffe steden waar je als ouder ook blij van wordt. Met extra tips voor leuke restaurantjes en een aantal interessante weetjes. Als je benieuwd bent naar hoe buggyproof een bestemming is, dan zit je met dit boek goed.
Een boek waarmee de bedenkers willen laten zien dat reizen niet hoeft te stoppen wanneer je kinderen krijgt. Het boek bestaat uit een aantal verhalen van belevenissen op reis. Verschillende gezinnen hebben zelf een aantal pagina’s geschreven over hun bijzondere ervaring. Het boek is vooral omschrijvend en minder praktisch. Het is echt een lekker leesboek voor op de bank. Veel van de ouders hebben jonge kinderen (baby’s, peuters, kleuters), wat ook dit boek weer een heel fijn cadeau maakt om aan een zwangere vriendin te geven.
Geen leesboek, maar wel een aanrader voor nieuwe ouders of gezinnen die na jarenlang op vakantie in Europa nu eens verder weg willen. The Lonely Planet Travel with Children is een boek met praktische tips en reisideeën. Het is absoluut het meest uitgebreide boek als het gaat om het voorbereiden van een reis met kinderen. Dit boek is alleen verkrijgbaar in het Engels.
Ook van Lonely Planet, maar met minder diepgang en details dan Travel With Children. Met een mix van praktische tips en een aantal reisverhalen. Het boek bevat meer dan 150 pagina’s aan tips, ervaringsverhalen en natuurlijk vele mooie foto’s. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken zoals “Klaar voor vertrek” en “Ouders aan het woord”. Zeker voor wie nog geen ervaring heeft met (verre) reizen met kinderen is de opbouw heel fijn.
Nog een fijn boek over reizen met kinderen is 14THEROAD. Joyce gaat samen met man Frank en kinderen Julie (toen 11 jaar) en Simon (9 jaar) op wereldreis. Tijdens deze reis bezochten ze Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Japan, Vietnam, Bangkok, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, Bolivia en Brazilië. In het boek wordt een superuitgebreid verslag gedaan van wat ze meemaken, waarbij vooral de persoonlijke ervaringen aan bod komen. De mensen die ze onderweg ontmoeten, het lesgeven aan je eigen kinderen en bijvoorbeeld het zien van de Big Five. Achterin het boek zijn nog een aantal hoofdstukken met praktische tips. Zo lees je ook wat deze wereldreis van 11 maanden het gezin heeft gekost.
Een enigszins vergelijkbaar boek over een reis die in 2015 gestart is en 1,5 jaar duurde is In China hebben ze ook luiers. Een heerlijk boek over backpacken met een peuter en een kleuter. Het leest lekker weg en zit vol persoonlijke verhalen. Het gezin reist door Azië en Australië, helpt een hostel opzetten in Vietnam, trekt door Mongolië en Zuid-Korea, en is langere tijd in China. Op Bali springen ze op de scooter en slapen tien nachten lang steeds ergens anders. Die kleintjes? Die gaan gewoon lekker mee met de flow. Het boek voelt luchtig en eerlijk. Geen opgepoetst Instagramplaatje, maar hoe het écht is om met jonge kinderen te reizen. En ja, ook dit is een topcadeau voor reislustige ouders.
Een half jaar met een peuter door Australië en Nieuw-Zeeland reizen, dat klinkt als een droom. Maar dit boek laat ook de andere kant zien. Want reizen met een peuter is niet altijd zonneschijn en koala’s. De dochter bepaalt veel, loopt weinig en gooit er regelmatig een flinke driftbui uit. Het boek focust sterk op de gezinsdynamiek, met mama die vooral in de weer is. De ondertitel ‘Een eerlijk verhaal over reizen met kinderen’ klopt helemaal. Heb je zelf een temperamentvol kind? Dan is dit boek een aanrader. Verwacht geen idyllisch reisverslag, maar wel een herkenbaar en eerlijk verhaal.
Stel je voor: je bent op wereldreis met je gezin en blijkt ineens zwanger te zijn. Alsof reizen met een peuter nog niet uitdagend genoeg is. Zwanger in 13 landen leest als een trein en is een mooie mix van persoonlijke verhalen en reisverslagen. Het gezin bezoekt onder andere Indonesië, Cambodja, Vietnam, Australië en Chili. Ook de kwaaltjes komen aan bod, dus reislustige mama’s (of vriendinnen van!) worden hier heel blij van.
Zelfde idee als het vorige boek, maar dan net even anders. Dit stel vertrekt naar Thailand voor een vakantie van 3 weken terwijl zij 10 weken zwanger is. Voor mij heel herkenbaar want wij vertrokken voor 3 weken naar Thailand toen ik 22 weken zwanger was.
Backpacken is voor baby’s is een dun boekje, snel uit, met veel clichés. Leuk als eerste kennismaking met zwanger reizen, maar als je al ervaring hebt, voegt het niet heel veel toe. Wel handig als je twijfelt of je als zwangere een verre reis aandurft.
Speelbossen en Familiewandelingen in Nederland is een praktische gids met meer dan 300 kindvriendelijke routes, overzichtelijk per provincie. In dit boek zijn avontuurlijke wandelingen, speelbossen, kabouterpaden en blotevoetenroutes verzameld. Ideaal voor gezinnen die eropuit willen in de natuur, mét handige kaarten, foto’s en tips voor eten en spelen onderweg.
Het Handboek Verre Reizen met Kinderen staat boordevol praktische tips, ervaringen en reisinspiratie voor gezinnen. Dit boek helpt je stap voor stap bij het plannen van een verre reis met kinderen van alle leeftijden, met info over 30 bestemmingen, kindvriendelijke routes en eerlijke verhalen van andere ouders.
Alain en zijn dochter Julia trekken samen een jaar door Azië. Het boek is dik, de verhalen uitgebreid en de foto’s echt prachtig. Het leest als een reisdagboek en is soms wat gedetailleerd, maar daardoor juist handig als je zelf plannen hebt voor een lange reis in die regio. De informatie is niet meer helemaal up-to-date (het boek is uit 2010), maar dat doet niets af aan het leesplezier. Vooral de hoofdstukken over Vietnam, Cambodja en Thailand zijn fijn als je die kant op wil.
Geen doorsnee reis, maar een zeiltocht van bijna vijf jaar. En wát een avontuur. In Rondom Afrika lees je over dolfijnen spotten, angst voor piraten, bijzondere ontmoetingen en maandenlange verblijven op vaste plekken. Zelfs als je geen zeiler bent, is dit een heerlijk boek om te lezen. Het is dik, goed geschreven en vol sfeer. Een aanrader voor dromers én doeners.
Dit gezin ging zes maanden op reis door Alaska, Canada, Groenland, IJsland, Azië en Zuid-Amerika. In Is het nog ver? lees je stukjes van zowel de ouders als de kinderen. Het is meer een klassiek reisverslag dan een inspirerend boek boordevol tips, maar als je zelf naar deze landen wilt, is het wel leuk om te lezen. De reis is inmiddels meer dan tien jaar geleden gemaakt, dus sommige dingen zijn veranderd. Toch blijft het boeiend om te zien hoe andere gezinnen zo’n avontuur aanpakken.
Zin gekregen om te lezen? Of misschien zelf te vertrekken? Deze boeken brengen je alvast een stapje dichter bij het avontuur. Welk boek zet jij als eerste op je lijstje?
Op reis met kind(eren) is een avontuur op zich – en laten we eerlijk zijn,…
Mei is een uitstekende maand om er even tussenuit te gaan. Je bent de drukte…
De Nederlandse overheid is er héél duidelijk over: je identiteitsbewijs afgeven of laten kopiëren? Liever…
De Balearen. Klinkt een beetje als iets dat je op je huid smeert tegen zonnebrand,…
Laat ik maar meteen met de deur in het tropische hutje vallen: als je naar…
Koh Samet, het eiland met de meeste zonuren van Thailand, trekt toeristen aan als een…