De Nederlandse overheid is er héél duidelijk over: je identiteitsbewijs afgeven of laten kopiëren? Liever niet. En nee, dat is niet omdat ze je het inchecken willen bemoeilijken, maar om iets veel vervelenders te voorkomen – identiteitsfraude. Toch gebeurt het maar al te vaak. Je stapt vrolijk een hotel in, klaar om je slippers aan te trekken, en dan: “Mag ik een kopie van uw paspoort?” Ehh… Wat dan? Geen paniek. In dit artikel lees je wat je het beste kunt doen in zulke situaties. En geloof me: met een paar handige tips voorkom je gedoe en blijf je gewoon in vakantiesferen.

Help, ze willen m’n paspoort! Zo voorkom je gedoe én identiteitsfraude op vakantie

Soms ontkom je er niet aan: je móet je paspoort afgeven of laten kopiëren bij de receptie. Niet ideaal, want niemand zit te wachten op een tweede ik die ineens ergens een lening afsluit. Toch gebeurt het vaker dan je denkt.

Mijn tip? Kom voorbereid. En als de accommodatie écht niet wil meewerken aan een veiligere oplossing? Tja, dan zit er niks anders op dan vriendelijk bedanken en verder reizen naar een plek waar ze jouw privacy wél serieus nemen.

Maar voordat het zover is – hier komen mijn tips:

Vijf slimme tips om identiteitsfraude op reis te voorkomen

Tip 1 – Bestel een paspoorthoesje (ja, echt – zo eentje met RFID-bescherming)
Met zo’n hoesje voorkom je niet alleen dat je paspoort slijt of nat wordt van de regenbui onderweg, maar ook dat al je gegevens zomaar uitgelezen kunnen worden.

Tip 2 – Check van tevoren de regels
Voordat je boekt: even vragen hoe ze omgaan met identiteitsbewijzen. Soms mag je je gegevens al vooraf (veilig) mailen. En dan weet je ook meteen waar je aan toe bent.

Tip 3 – Maak je eigen veilige kopie
Moet je een kopietje aanleveren? Zorg dat je een eigen versie meeneemt waarbij je je foto en burgerservicenummer afschermt. Dat kan met een paspoorthoesje, een stift of – nóg handiger – de gratis KopieID-app van de overheid. Super easy met je smartphone.

Tip 4 – Geef ‘m niet zomaar af
Wil de receptie je paspoort echt vasthouden? Leg dan uit dat jij ‘m nodig hebt om je elders te legitimeren. Bijvoorbeeld als je wordt aangehouden of de grens over wilt – ja, dat kán gebeuren. Je kunt ook een briefje van de ANWB meenemen waarin staat dat je wettelijk niet verplicht bent je ID af te geven. In allerlei talen beschikbaar – dus geen smoesjes mogelijk.

Tip 5 – Borg? Doe het op jouw manier
Stel voor om vooruit te betalen of gebruik je creditcard als borg. Dan hoef je je ID niet achter te laten als onderpand.

En heb je tóch het gevoel dat iemand met je gegevens aan de haal is gegaan? Check dan snel de website van de Rijksoverheid voor wat je dan het beste kunt doen.

Waarom ze altijd je paspoort willen zien bij het inchecken

Bij aankomst zijn hotels, campings en vakantieparken wettelijk verplicht om de identiteit van hun gasten vast te stellen en hen te registreren in het nachtregister. Dit is niet alleen in Nederland zo, maar ook in andere landen. Voor deze registratie hebben ze gegevens nodig zoals de naam, woonplaats, het type identiteitsbewijs met het bijbehorende nummer, en de data van aankomst en vertrek.

En nee, je BSN is hun zaak niet. Dat mag je lekker voor jezelf houden. Sterker nog, dat moeten ze negeren. Je burgerservicenummer (BSN) samen met je pasfoto is namelijk een jackpot voor identiteitsfraudeurs. Dus: bedek dat BSN of kies voor een handige paspoorthoes met privacyflap. (Affiliatelinkje hier!)

De receptionist mag je paspoort of ID-kaart even bekijken en de gegevens overnemen. Maar! Ze mogen ‘m niet innemen, geen kopietje maken en al helemaal geen scan door het apparaat trekken voor ‘administratie’. Dat geldt in Nederland én in het buitenland.

Dus de volgende keer dat je je paspoort moet trekken bij de receptie, weet je: het is verplicht, maar jij houdt de regie. En je BSN.

Wanneer is het niet te vermijden om je paspoort af te geven?

Uit ervaring blijkt dat het niet altijd mogelijk is om te voorkomen dat je je paspoort tijdelijk moet afstaan. In de praktijk doen zich verschillende situaties voor waarin dit toch nodig blijkt te zijn:

  • Tijdens cruises of georganiseerde rondreizen wordt het paspoort vaak ingenomen. Dit gebeurt meestal als onderdeel van een service, zodat je niet telkens zelf aanwezig hoeft te zijn bij douanecontroles, bijvoorbeeld bij nachtelijke grensovergangen.
  • Bij het aanvragen van een visum is het afgeven van je paspoort vereist, omdat het visum fysiek in het document wordt geplaatst.
  • In landen zoals Rusland, Italië, Spanje, Kroatië en diverse Aziatische bestemmingen kan het voorkomen dat de autoriteiten je paspoort voor enkele dagen innemen voor administratieve of veiligheidscontroles.
Irene op reis

Recent Posts

Naar de zon in mei

Mei is een uitstekende maand om er even tussenuit te gaan. Je bent de drukte…

11 uur ago

Balearen voor beginners: welk eiland past bij jou?

De Balearen. Klinkt een beetje als iets dat je op je huid smeert tegen zonnebrand,…

13 uur ago

10 dingen die je niet moet meenemen naar Thailand

Laat ik maar meteen met de deur in het tropische hutje vallen: als je naar…

13 uur ago

Scooter huren Thailand | Alles wat je moet weten

Er is bijna niets waar ik zo gelukkig van word als het rijden op een…

2 weken ago

Taxi of tuktuk in Bangkok: dé tips

Bangkok, wat een stad! Een bruisende metropool waar waar het verkeer net zo levendig is…

2 weken ago

Reisadvies Thailand: 8 tips voor een veilige reis

Thailand is een waanzinnig vakantieland - ja, het is veilig! Ik ben inmiddels vier keer…

2 maanden ago