Dit museum biedt een diepgaand inzicht in de geschiedenis en cultuur van Friesland. Je vindt er tentoonstellingen over kunst, archeologie en de Friese geschiedenis. Het Fries Museum is gelegen aan het Wilhelminaplein, maar iedere Leeuwarder noemt het Zaailand.
Tip: Bekijk hier de actuele exposities van de musea.
De bouw van de toren begon in 1529, als onderdeel van een nieuwe Sint Vituskerk, maar door scheefgroei werd al na een paar jaar gestopt met de bouw. Tegenwoordig is de Oldehove het boegbeeld van Leeuwarden. Je kunt de 183 treden van de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. De Oldehove is schever dan de Toren van Pisa!
Aan de rand van de binnenstad staat een heel bijzonder gebouw, de Blokhuispoort. Een voormalige gevangenis uit de 16e eeuw, die is omgebouwd tot een creatieve broedplaats met winkels, restaurants en evenementen. Waar voorheen de zware jongens zaten vind je nu Alibi Hostel, allemaal kleine shops, creatieve ondernemers, een bibliotheek en twee restaurants, Bajes Café en Proefverlof.
Een mooie stadstuin die dateert uit de renaissanceperiode. Het is een rustige plek om te wandelen en te genieten van de natuur. Of ga hier lekker picknicken als het weer het toelaat.
De Waag was altijd het centrum van handel. Dit gebouw is rond 1595 gebouwd, in renaissancestijl. De kooplieden waren verplicht hun waar te laten wegen bij de stadswaag. Een betrouwbare weeggelegenheid was immers in het belang van de handel en daarmee ook goed voor de welvaart van de stad. In Leeuwarden werd vooral boter verhandeld, zodoende stond de waag bekend als boterwaag. De Waag op de Nieuwestad is tot 1880 in gebruik geweest.
Verken Leeuwarden vanaf het water en ontdek de stad vanuit een ander perspectief. Bij een praamvaart vertelt de schipper je allerlei leuke bijzonderheden en weetjes over Leeuwarden. Een praamvaart doe je al vanaf €5 p.p., tickets zijn hier te bestellen.
Deze imposante kerk is de oudste kerk van Leeuwarden. Een voorbeeld van gotische architectuur en herbergt indrukwekkende grafstenen en grafmonumenten. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor congressen, concerten, symposia, vergaderingen, lezingen en feesten.
Dit interactieve museum is geweldig voor gezinnen. Het biedt tentoonstellingen over de natuur en het milieu in Friesland en heeft veel hands-on activiteiten.
Wandel door de sfeervolle straatjes van de historische binnenstad van Leeuwarden, waar je mooie oude gebouwen, grachten en gezellige cafés zult tegenkomen. Bekijk bijvoorbeeld de apotheek op de Voorsteek 58, dit pand is ontworpen in art-nouveau (jugendstil) stijl, een prachtig gebouw!
Leeuwarden heeft twee paleizen, Stadhouderlijk Hof en Princessehof.
Stadhouderlijk Hof: Tot 1971 is dit monumentale pand in het bezit geweest van de koninklijke familie, daardoor heeft het een rijke historie. Het pand doet nu dienst als hotel.
Keramiekmuseum Princessehof: Tegenwoordig een museum met twee exposities die je een inkijkje geven in het leven van twee beroemde Leeuwarders, Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van Koning Willem-Alexander en graficus M.C. Escher. Het museum is gratis voor kinderen t/m 17 jaar.
Leeuwarden heeft een bruisende culinaire scene met veel gezellige eetgelegenheden. De keuze is reuze.
Veel plezier in Leeuwarden!
Reisboeken zijn perfect voor wanneer je thuis bent en inspiratie zoekt voor je volgende avontuur.…
De zomer mag dan voorbij zijn, maar dat betekent niet dat het vakantieplezier stopt. De…
Of het nu zomer, herfst, lente of winter is… Trek die wandelschoenen maar aan en…
De bergen en vulkanen van de Canarische Eilanden zijn een waar natuurwonder. Wandelen door die…
Deze 10-daagse reisplanning voor Gran Canaria is de perfecte mix van relaxen op het strand,…
Ben je op zoek naar wat inspiratie voor je vakantie? Ik snap het, met zoveel…